Bariera high-tech a Israelului, inovație în apărare, stârnește controverse

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Frontieră Israel
Frontieră Israel
Israelul a raportat progrese semnificative luna trecută în privința unui gard subteran în jurul Fâșiei Gaza controlate de Hamas.

Oficialii spun că Israelul este aproape de a finaliza componenta subterană și este foarte aproape de realizarea  elementelor supraterane (aproximativ 80% finalizate). Odată complet asamblată, bariera cu trei straturi va deveni cea mai sofisticată barieră din lume.

Amenințarea pentru Israel dinspre Gaza și alte teritorii adiacente a fost constantă. Atentatele sinucigașe comise de Hamas, Fatah și Jihadul Islamic Palestinian în timpul celei de-a doua Intifada au determinat Israelul să construiască o barieră pentru controlul punctelor de trecere a frontierei. Acest lucru a inspirat Hamas să construiască și să tragă cu mii de rachete în Israel. Ca răspuns, Israelul a dezvoltat sistemul de apărare antirachetă Iron Dome (și altele pentru amenințări cu rază mai lungă de acțiune). În replică Hamas a început să sape tuneluri pentru ca luptătorii să ajungă în Israel cu scopul de a aduna informații, pentru a efectua atacuri teroriste sau chiar pentru a lansa atacuri surpriză sau coordonate.

Israelienii au înțeles mai întâi necesitatea unei astfel de bariere în timpul conflictului din Gaza din 2014, cunoscut în Israel sub denumirea de Operațiune Protective Edge, după ce au descoperit mai multe astfel de tuneluri. Dar abia în 2016 Israelul și-a propus să construiască această barieră complexă, multistrat.

Noul gard de frontieră are trei niveluri: un strat subteran adânc, un strat fizic, gard superior și un strat superior de înaltă tehnologie care include dispozitive de detectare precum roboți, drone, vehicule terestre fără pilot (UGV) și multe altele. Toate sunt echipate cu echipamente vizuale, electronice și de informații și sunt conectate la inteligență artificială. 

Stratul superior fizic al barierei Gaza este similar cu ceea ce a ridicat Israel de-a lungul frontierei egiptene. Se întinde pe întreaga frontieră de 65 de km cu enclava de coastă. Toate elementele legate de această barieră nu sunt încă publice. Oficialii israelieni spun însă că este adaptabil la o serie de amenințări.

Citește și: Israel. Alegeri ținute sub tiruri de rachete

Stratul subteran include un zid de ciment de înaltă tehnologie care se extinde „la zeci de metri” sub sol (adâncimea exactă nu este publică). Este echipat cu o plasă de senzori multi-dimensională pentru a detecta orice activitate în apropiere, la sau sub barieră. Bariera se întinde chiar în Marea Mediterană pentru a împiedica penetrarea în Israel a comandourilor navale Hamas, așa cum s-a întâmplat pe plaja Zikim în timpul conflictului din 2014.

De asemenea, Israelul și-a propus să detecteze și să distrugă tunelurile existente. În total, au fost găsite și neutralizate peste 20. După mai bine de cinci ani de detectare și distrugere a tunelurilor, oficialii sunt încrezători că amenințarea este neutralizată.

În timp ce bariera Gaza de înaltă tehnologie va atrage atenția acum, Israel încearcă acum să își implementeze această strategie de protecție pe toate granițele sale, așa cum se prevede în Strategia de securitate națională din 2018 a primului ministru Benjamin Netanyahu. Sub conducerea generalului de brigadă Eran Ophir, Israelul a construit peste 1000 km de gard de-a lungul granițelor cu Egiptul, Cisiordania, Înălțimile Golan, Liban, și Iordania. Este posibil să se facă mai multe adaptări, dar depind de considerații tehnice, bugetare și politice.

Aceste garduri au împiedicat intrarea ilegală și violența, dar nu sunt lipsite de controverse. Gardurile pot semnaliza din greșeală viziunea Israelului asupra frontierelor legale - în special a celor supuse dezacordului bilateral sau multilateral. Pe plan intern, există dezacord cu privire la aceste bariere. Stânga israeliană protestează atunci când gardurile împart satele palestiniene. Dreapta israeliană protestează atunci când așezările nu sunt incluse pe partea laterală a unui gard.
O altă chestiune care stârnește discuții legate de gard este cea referitoare la bani, o astfel de barieră costând foarte mult.

Susținătorii acestor bariere spun că aceste măsuri previn terorismul și pierderea de vieți omenești. Gardul Cisiordaniei a adus numărul atacurilor sinucigașe la aproape zero. Gardul de frontieră al Egiptului a adus contrabanda până la cifre neglijabile. La fel ca și Iron Dome, unii susțin că gardurile avansate oferă liderilor politici flexibilitate pentru a decide exact când și cum să lanseze un răspuns militar la provocări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministrul Boloș verifică datele / Foto: gov.ro

Marcel Boloș: România riscă să rămână cu o ”brumă de bani”

România riscă să piardă 1,76 miliarde de euro din PNRR...

Donald Trump

SUA vor impune tarife vamale Canadei, Mexicului și Chinei

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a...

Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Rezerva de aur a Ungariei / Foto: MNB
O situație grea

Creștere semnificativă a numărului de insolvențe în 2024

O creștere ce evidențiază o tendință de accentuare a...

Euro / sursa: Freepik.com

BCE lansează un concurs de design pentru noile bancnote

Banca Centrală Europeană (BCE) continuă procesul de...

Alimente. Foto: pexels.com
Indici bursieri

Bank of America recomandă: Cumpărați aceste acțiuni

În cea mai recentă actualizare a listei US 1, banca a...

Flacără la aragaz / Foto: Freepik

Dispare plafonul impus la preţul gazelor naturale

Mecanismul a fost introdus pentru a proteja statele...

DeepSeek
Bursă / sursa foto: Freepik.com

Poate continua supraperformanța acțiunilor europene?

Piețele bursiere europene rămân pe un trend ascendent,...

Goldman Sachs

Incredibil: Putin a acceptat cererea băncii Goldman Sachs

Puține bănci occidentale s-au bucurat de o astfel de...

George Soros
Calendar fiscal
Dumitru Chisăliță
Transelectrica
Ministerul Economiei
Bosch
Tudor Manea

eMAG și HeyBlu anunță achiziția Orange Money

eMAG și HeyBlu, companie de servicii financiare deținută...

Militari chinezi / Ilustrație: Oana Pavelescu

China construiește buncărul Apocalipsei! SUA, în alertă

China dezvoltă un complex militar uriaș în vestul...

Medic / FOTO: Freepik
BVB
Taxa pe stâlp / Foto: Freepik
Centrală electrică / Foto: Freepik
Prețurile sunt pe punctul de a exploda
Ministrul Energiei din Oman face o previziune îmbucurătoare
O zi de neuitat!
Șofer de tir / Foto: Freepik
Elena Cristian

pixel