Barilul Brent, la cel mai scăzut nivel din ultimele 18 luni. Aurul pierde teren
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Nu este loc pentru butoaiele OPEC, spun analiștii
Nu este loc pentru butoaiele OPEC, spun analiștii
O nouă zi de mare agitație pe bursele internaționale, nerăbdătoare să afle ultimele date privind rata șomajului în Statele Unite. Dar, dezamăgire: cifrele anunțate de Washington nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor ceea ce, în viziunea investitorilor, confirmă că economia americană nu se simte prea bine. Iar efectul acestei stări de spirit s-a resimțit imediat în prețurilor materiilor prime.  

Petrolul marca Brent s-a prăbușit vineri la cel mai mic nivel din martie 2023, împovărat de temerile legate de economia globală și, prin urmare, de cererea mondială, ignorând complet decizia țărilor exportatoare din OPEC+ de a menține cotele reduse de producție. Cele două valori de referință globale ale țițeiului au pierdut aproximativ 2,5% în jurul orei 16:45 GMT, coborând la cel mai scăzut nivel din aproape un an și jumătate.

Petrolul Brent, considerat reper global, s-a apropiat chiar de pragul de 70 de dolari pe baril, prag sub care nu a mai fost de la sfârșitul anului 2021. „Temerile tot mai accentuate de recesiune” mențin petrolul în teritoriu negativ, „în ciuda amânării de către OPEC+. a planului său de a crește oferta pentru luna octombrie”, a comentat Han Tan, analist la Exinity.

„Nu este loc” pentru butoaiele OPEC

Schimbarea de strategie a Alianței OPEC+ „nu impresionează piața petrolului”, subliniază analiștii DNB. „Nu este loc pentru barilii suplimentari ai OPEC+ în 2025.” De fapt, această răzgândire „nu a fost suficientă pentru a compensa pierderile înregistrate de jucătorii din piață în ultimele săptămâni”, a insistat, la rândul său, Ole Hvalbye, analist la SEB.

40% din creșterea anuală a cererii globale

Piața rămâne concentrată pe orice indice economic sumbru venit din Statele Unite, care ar putea alimenta temerile de recesiune. În același timp, „persistă îngrijorările în privința Chinei, care reprezintă în general aproximativ 40% din creșterea anuală a cererii globale”, a adăugat Ole Hvalbye. China, al doilea mare consumator de țiței din lume, s-a aflat în centrul preocupărilor investitorilor de când creșterea ei economică a încetinit în al doilea trimestru.

OPEC+ nu poate influența cererea

„OPEC+ poate influența oferta, dar nu cererea, iar cererea slabă este în prezent principala preocupare și factorul esențial al valului de ieftiniri la țiței”, a completat Ole Hansen de la Saxo Bank.

„Pentru ca OPEC+ să reușească să susțină prețurile petrolului, trebuie să renunțe complet la ambiția de a adăuga barili pe piață și să fie foarte clară cu privire la dorința de a-și reduce în continuare producția”, au continuat analiștii de la DNB. „Amânarea cu două luni a creșterii producției, care nu rezolvă nimic, ar putea fi un semn al tensiunilor crescânde în cadrul grupului”, mai notează ei.

Mult sub previziuni

În același timp, aurul a scăzut vineri, în condițiile în care randamentele dolarului și ale bonurilor de trezorerie au rămas nemișcate după ultimele date economice privind starea de sănătate a economiei americane. Aurul pentru livrarea în decembrie a scăzut cu 1,80 USD la 2.541,30 dolari/uncie. 

Potrivit Marketwatch, Biroul de Statistică al Muncii din SUA a raportat vineri că, la nivelul țării, au fost deschise, luna trecută, 142.000 de noi locuri de muncă, în creștere față de cele 114.000 din iulie, dar cu mult sub previziuni.

Citește și Benzina standard, sub 7 lei/litru. Carburanții, tot mai ieftini

Citește și Prețul petrolului, la cheremul OPEC+. Barilul ar putea ajunge la 60 de dolari

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș
Foto: Pexels.com
pexels.com
Urmările inundațiilor / Foto: Apele Române
Avion Boeing / FOTO: Unsplash
Sedinta de Guvern
Grecia, Santorii / FOTO: Unsplash
Siegfried Mureșan
Inundații / Foto: IGSU
Extracție țiței / sursa foto: Freepik.com
Inteligență artificială / FOTO: Freepik

Inteligența artificială „accelerează criza climatică”

Inteligența artificială generativă (IA) folosește „de 30...

INHGA. Noi coduri roșii de viituri până marți la prânz

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a...

Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Lingouri de aur
TVA
Japonez / FOTO: Freepik
Petrol / sursa foto: Freepik.com

China și-a făcut mari rezerve de petrol. Oare de ce?

Este de presupus că au fost luate în calcul atât...

Investiții / FOTO: Freepik
Analizând avantaje și dezavantaje / FOTO: Freepik
Oameni traverseaza stradas / Foto: Freepik
La bursă / FOTO: Freepik
Soarta Tik Tok în SUA, incertă

Viitorul TikTok se joacă în instanță

TikTok va încerca să convingă luni o instanță federală...

Bună dimineața! Să aveți o zi extraordinară! / Foto: Freeimages.com
Asamblare auto / sursa foto: Freepik.com
Oamenii au fost cu greu convinși să se mute în corturi / FOTO: Facebook Marcel Ciolacu

Fonduri pentru sinistrați. Ministrul Boloș: ”Nu va fi uşor”

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș s-a angajat să pună...


pixel