Barna: „Nu dăm afară 500.000 de bugetari peste noapte. Sunt bani de pensii și salarii”

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Tanczos Barna
Tanczos Barna
Ministrul Finanțelor Tanczos Barna a ieșit, marți, cu un îndemn la calm și echilibru cât și o declarație privind situația financiară reală din România.

Situația financiară, tensionată, dar gestionabilă

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a transmis luni un mesaj ferm legat de situația financiară a României, în contextul agitației de pe piețele financiare interne și internaționale după rezultatul alegerilor din 4 mai. Oficialul a precizat că deși tensiunile sunt evidente, atât buffer-ul Ministerului Finanțelor, cât și rezervele BNR sunt suficiente pentru a gestiona presiunea actuală, în ciuda instabilității politice.

„Situația nu este ușoară și precedenta situație similară a fost generată în decembrie, de anularea alegerilor. Acum, rezultatul este perceput așa cum este perceput de piețele interne și internaționale. Nu eu spun că perspectiva României s-a înrăutățit, ci piețele o spun. Noi trebuie să asigurăm stabilitate”, a afirmat Barna.

El a subliniat că guvernul interimar are o misiune clară: „Să finanțăm cheltuielile publice, să plătim salariile, pensiile și să continuăm investițiile importante ale României”. Totodată, Barna a avertizat că România „nu își permite o destabilizare guvernamentală și politică mai mare”, în special în perioada imediat următoare.

Majorări de taxe? „O decizie pentru viitorul guvern”

Întrebat despre posibile majorări de taxe și impozite după alegeri, Tanczos Barna a confirmat că acest scenariu este luat în calcul, dar decizia va reveni noului executiv. „Reforma fiscală este o asumare a României față de Comisia Europeană și instituțiile financiare internaționale. Consolidarea veniturilor este necesară, în contextul în care au crescut cheltuielile cu salariile, pensiile și investițiile”, a explicat el.

Ministrul a precizat că un guvern interimar nu poate lua astfel de măsuri, dar că noul cabinet va trebui să declanșeze „o dezbatere publică” cu mediul de afaceri și contribuabilii. „Nu putem exclude creșterea taxelor și impozitelor, dar trebuie discutat deschis și responsabil”, a adăugat el.

Despre „propagandă” și reducerea aparatului bugetar

În contextul declarațiilor publice potrivit cărora s-ar putea reduce drastic numărul bugetarilor, Barna a fost categoric: „Cu siguranță propaganda nu ajută. Nu poți arunca în spațiul public cifre ca 500.000 de concedieri, fără analize și fără să înțelegi impactul. E specific domnului Simion acest tip de discurs.”

Totuși, ministrul a admis că este nevoie de o reducere a cheltuielilor, dar aceasta trebuie făcută calculat, în afara logicii electorale.

Deficitul bugetar: sub control, dar cu condiții

Barna a mai spus că, deși datele privind execuția bugetară pe aprilie nu sunt finalizate, România s-ar putea încadra într-un deficit bugetar de 7% până la sfârșitul anului, cu condiția ca veniturile prognozate să fie realizate. El a menționat că în aprilie s-au încasat peste 50 de miliarde de lei din taxe, impozite și accize, ceea ce reprezintă un nivel „peste așteptări”.

Ministrul a recomandat prudență în interpretarea lunară a deficitului, având în vedere că există variații semnificative în funcție de momentul plății salariilor, pensiilor sau dobânzilor: „E un pic înșelător să analizezi luna de lună, pentru că nu există o distribuție liniară a cheltuielilor.”

Următorul test: alegerile din 18 mai

Barna a subliniat că data de 18 mai, când este așteptată o decizie finală a românilor în privința direcției politice, va fi un moment critic pentru stabilitatea economică. „Traiectoria țării trebuie să fie una care să inspire încredere piețelor internaționale. Nu ne permitem o ieșire de pe traseu.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Venituri neimpozabile
Șofer de TIR / Foto: Freepik
Coşmarul ROBOR nu se termină / Foto: freepik
Euro / Foto: Freepik
Petarde
REMAT
Semne de circulație / Foto: Freepik
Spital de urgență / Foto: Freepik
România are aprobată prima tranșă
Disney
Dumitru Costin, BNS
Irigații / Foto: Freepik
În limuzină / FOTO: Freepik
Platforma de foraj Transocean Barents / Foto: OMV Petrom

OMV Petrom va livra gaze din Neptun Deep Republicii Moldova

Ministrul Energiei a anunţat că o parte din gazele...

Medic / FOTO: Freepik
Panou fotovoltaic / FOTO: Freepik
Tanczos Barna
Bani
Freepik.com
Sanofi
Analizând situații / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: WEF

Franța și Germania promit reforme economice coordonate

Franța și Germania promit reforme economice coordonate...

JP Morgan / Foto: Ben Sutherland / Flickr

Airbus propune taxarea Boeing în Europa

Constructorul Airbus vine cu o propunere ca răspuns la...

Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru

Putin şi Maduro, parteneriat strategic semnat la Moscova

Putin și Maduro semnează un acord de parteneriat...

ANAF / Foto: DCBUsiness
Foto: Freepik.com

pixel