Barna: „Plătim pensiile, dar nu ne mai jucăm cu bugetul ca până acum”

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Tanczos Barna
Tanczos Barna
România va încasa 1,3 miliarde de euro din PNRR pe 10 iunie. Ministrul Finanțelor avertizează însă că fără guvern cu puteri depline, reforma fiscală e imposibilă.

Tánczos Barna anunță că tranșa va ajuta la echilibrarea bugetului, dar atrage atenția că instabilitatea politică pune în pericol finanțele publice și reformele asumate în fața Comisiei Europene.

România va primi pe 10 iunie cea de-a treia tranșă de plată din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în valoare de 1,3 miliarde de euro, a anunțat ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, într-un interviu acordat postului public de radio. Oficialul a subliniat că banii vor contribui la acoperirea cheltuielilor statului și la asigurarea stabilității financiare, într-un context complicat de incertitudine politică și presiuni bugetare.

Tranșa din PNRR, un colac de salvare pentru un buget tensionat

„Cu siguranță ne va ajuta foarte mult să întregim acel buffer de care România are nevoie permanent pentru stabilitate și pentru finanțarea cheltuielilor lunare”, a explicat Tánczos Barna, într-un interviu pentru Radio România Actualități, adăugând că procedurile administrative pentru plata tranșei au fost finalizate, iar decizia Comisiei Europene a fost luată deja în luna aprilie.

Ministrul a ținut să precizeze că fondurile din PNRR nu sunt doar bani gratuiți, ci sunt condiționate de reforme clare și proiecte concrete. România a demonstrat, potrivit oficialului, că a îndeplinit o serie de obiective, dar sunt reforme esențiale care trebuie accelerate. Pentru acestea este nevoie de „asumare politică” și de un guvern stabil.

Reforma fiscală, imposibilă fără guvern legitim

„România s-a angajat încă de anul trecut într-un proces de consolidare fiscală. Avem nevoie de o mai bună colectare a veniturilor și de stabilitate bugetară pe termen mediu și lung. Pentru asta e nevoie de un guvern cu puteri depline și de o majoritate parlamentară solidă”, a declarat Tánczos Barna.

Ministrul a comparat situația financiară a statului cu bugetul unei familii: „Dacă vrem să construim o casă pentru copil, nu ne împrumutăm peste măsură. La fel și cu bugetul național. Cheltuielile trebuie susținute cu venituri reale.”

Suficienți bani pentru pensii și salarii, dar... cu precauție

Întrebat dacă există fonduri suficiente pentru plata integrală și la timp a pensiilor și salariilor până la finalul anului, ministrul Finanțelor a răspuns ferm: „Cu siguranță!”.

A subliniat însă că, în contextul politic actual, cu ieșirea PSD de la guvernare și incertitudinea turului doi al alegerilor prezidențiale, piețele au reacționat negativ. Aceste reacții au generat o creștere temporară a cursului de schimb și o volatilitate crescută în mișcările de capital.

„Avem fondurile necesare nu doar pentru pensii și salarii, ci și pentru investiții. Prioritizarea plăților nu înseamnă că nu avem bani, ci că acționăm cu precauție”, a spus Tánczos.

ANAF și Vama, în vizor: digitalizare și reformă

Ministrul a recunoscut că performanțele ANAF din 2024 au fost bune, dar începutul acestui an a fost mai slab. „În aprilie am avut un rezultat bun, dar este loc de mai bine – mai ales la Vamă. Sunt reforme în curs și vom finaliza modulele e-Factura, e-TVA, SAF-T până la finalul lui 2025.”

Aceste module informatice sunt finanțate din PNRR și au rolul de a crește colectarea fiscală și de a permite analize de risc automatizate, pentru a combate evaziunea și a eficientiza activitatea de inspecție fiscală.

TVA-ul nu va crește, dar totul depinde de stabilitatea politică

În ceea ce privește o eventuală majorare a TVA, ministrul a declarat că nu își dorește o astfel de măsură: „Voi face tot posibilul să evităm creșteri de taxe. Dar incertitudinea politică poate genera decizii dificile, indiferent cine este la guvernare.”

El a explicat că ratingul de țară și perspectivele financiare sunt influențate masiv de contextul politic. În decembrie 2024, mesajele negative ale agențiilor de rating au venit pe fondul instabilității. „De aceea, pe 18 mai, fiecare cetățean trebuie să voteze cu responsabilitate, să aleagă stabilitatea și predictibilitatea”, a fost apelul final al ministrului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

SUA versus UE
Ghișeu

Curs BNR. Ce face leul în mijlocul instabilității economice

Leul stagnează față de euro, dar pierde teren în fața...

Freepik.com
Sebastian Burduja
Calcule și verificări / FOTO: Freepik
De ce este bine să plăteşti cu cardul şi nu cash. Explicaţia de la ANAF
Topitorie / Foto: Freepik
Magazin Zara din Moscova / Foto: Google Maps
Freepik.com
Pașaport / Foto: Freepik

Cum vrea UE să-i momească pe cercetătorii americani

Europa vrea să atragă cercetători americani nemulțumiți...

Paladiu
Shein / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr
Industrie / Sursa: Freepik.com
Poluare / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Declaratia unica. Foto: Freepik.com
Freepik.com
Tractoare / Foto: Freepik
Vladimir Putin
Bursa. Foto: pexels.com
Fermieri / Foto: Freepik
Donald Trump în timpul vizitei din Arabia Saudită din anul 2017
Femeie în fața unui calculator / Foto: Freepik
Freepik.com
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Tanczos Barna
Guvern sediu
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres

pixel