Barna Tanczos: Cantitatea de lemn de foc pusă pe piață a crescut cu un milion de metri cubi
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Ministrul asigură că nu sunt probleme
Ministrul asigură că nu sunt probleme
Romsilva şi proprietarii privaţi de păduri, respectiv unităţile administrativ-teritoriale, au pus în acest an pe piaţă 7,178 milioane de metri cubi de lemn de foc, cu un milion de metri cubi peste cantitatea de anul trecut, a declarat, luni, în Plenul Parlamentului, la "Ora Guvernului", ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

"Ştim cu toţii că sunt milioane de gospodării care folosesc această resursă (lemnul n.r.) în România. Ştim foarte bine că din cele 6,7 milioane de hectare de păduri, care sunt aproape jumătate-jumătate în proprietatea statului, respectiv în proprietatea privată, se exploatează lemn atât pentru scop industrial, cât şi pentru a asigura lemnul de foc pentru familie. Trebuie să ştiţi că anul acesta Romsilva şi proprietarii privaţi, respectiv unităţile administrativ-teritoriale, au pus pe piaţă lemn de foc, conform sistemului SUMAL 2, o cantitate de 7,178 milioane de metri cubi, cu un milion de metri cubi peste cantitatea de anul trecut. Din această cantitate, peste 500.000 de metri cubi sunt asigurate, suplimentar faţă de anul trecut de către Romsilva. În urma constatării crizei de lemn nu doar în România, ci şi pe celelalte pieţe, atât în Germania, Franţa, Austria, Italia, pe toate pieţele această resursă a fost reevaluată, regândită şi foarte mulţi cetăţeni europeni au ales această resursă acolo unde au avut posibilitatea tehnică de a o folosi. De asemenea, trebuie să ştim faptul că s-au pus pe piaţă, în octombrie 380.000 mc, iar în noiembrie 340.000 de metri cubi, în 2021, şi peste 600.000 de metri cubi în 2022 de lemn de foc pe piaţă. Nu a dispărut această resursă, şi în octombrie 2022 faţă de 2021 cantitatea chiar a crescut", a spus Tanczos.

Demnitarul a subliniat, totodată, că preţul lemnului de foc variază de la regiune la regiune, iar lipsa lemnului a fost suplinită şi rezolvată, "iar preţul a fost plafonat la 400 de lei prin Ordonanţă de Urgenţă".

"În acelaşi timp, trebuie să ştim faptul că preţul lemnului de foc variază de la regiune la regiune, de la zona de câmpie la zona de munte, motiv pentru care nu putem să generalizăm. Această situaţie de lipsă de lemn a fost suplinită, a fost rezolvată prin aceste metode, iar preţul a fost, aşa cum ştiţi şi dumneavoastră, plafonat la 400 de lei prin Ordonanţă de Urgenţă. În paralel, Romsilva a luat foarte multe măsuri pentru a asigura nu doar anul acesta, ci şi anul viitor lemnul de foc pentru cetăţeni. Am făcut un plan de investiţii prin care vom crea 178 de noi platforme, depozite de lemn de foc, pentru a asigura o livrare cât mai aproape de cetăţean. Vom moderniza cele 240 de centre deja existente create la Romsilva. Această investiţie va fi una semnificativă în următorii 2-3 ani. Vom avea un buget de peste 60 de milioane de euro buget de investiţii pentru a asigura reţeaua şi pentru a creşte reţeaua prin care servim. Cifrele pe care vi le-am expus sunt cifre oficiale din SUMAL 2 - sistemul pe care l-am implementat începând cu 30 ianuarie 2021. Un sistem care monitorizează toate cantităţile de lemn şi oferă trasabilitate acestui lemn în România. Şi prin acest sistem se vede foarte clar că aceste cantităţi de lemn de foc, faţă de 2021, au crescut. S-a pus mai mult lemn pe piaţă, s-a consumat mai mult lemn, pentru că a existat o cerere mai mare şi, normal, Guvernul a vrut să protejeze cetăţenii în această situaţie de criză. Este şi motivul pentru care Ordonanţa de Urgenţă a fost emisă", a menţionat ministrul Mediului.

Acesta a adăugat că, la ora actuală, există un buget de 700 milioane de euro în cadrul programului "Împădurim România" şi, până în prezent, au fost depuse primele 300 de cereri de finanţare.

"(...) în cadrul programului "Împădurim România", finanţat din PNRR cu un buget de 700 de milioane de euro, au fost introduse primele 300 de cereri de finanţare pentru o suprafaţă de peste 1.200 de hectare de păduri noi care se vor crea. Sunt primele 1.200 de hectare solicitate de beneficiari în cadrul acestui program. Sunt convins că cele 56.000 vor fi realizate până la sfârşitul anului 2026 din PNRR", a subliniat oficialul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel