Firmele controlate de Relu Fenechiu au parcursuri contradictorii, dar cumulate, afacerile sale merg mai degrabă în pagubă. Iar impresia este că fostul ministru al Transporturilor nu mai ştie ce să facă cu banii, chiar dacă, aparent, firmele sale merg în pierdere.
Engineering and General Constructing Engeko SA, fosta Fene Grup SA, este specializată în construcţii de clădiri şi s-a prăbuşit după condamnarea lui Relu Fenechiu la închisoare, în iulie 2014. Astfel, dacă în 2014 raporta afaceri de 17,8 milioane de lei, în 2017 acestea au scăzut cât se poate de abrupt, până la 13.300 de lei, adică de 1.300 de ori mai puţin, bifând în plus pierderi an de an. De la 130 de angajaţi în 2014, Engineering and General Constructing Engeko SA mai avea în 2017 doar 5 salariaţi, iar pierderile cumulate în acest interval au depăşit 6,7 milioane de lei, în timp ce datoriile au ajuns la 4,5 milioane de lei. La fel s-a prăbuşit şi La Rocca SRL, firma lui Fenechiu specializată în comerţul cu lemn înregistrând o scădere a cifrei de afaceri de 4,3 milioane lei în 2014 la 0 în 2016 şi 60.000 de lei în 2017, cu un singur angajat.
Rezultatele au variat de la 1,4 milioane profit net în 2014 la pierderi de 220.000 lei în 2016 şi iar profit în 2017 de 760.000 lei, în timp ce datoriile se cifrează la 700.000 lei. De asemenea, Integra Business Consulting IBC SRL, firma de consultanţă a fostului lider PNL, a intrat practic în colaps: de la 2,4 milioane de lei afaceri în 2013, la 0 lei în 2017, raportând totuşi un profit net de 500.000 lei, fără niciun angajat şi cu datorii de jumătate de milion de lei. În fine, Tehnorom SRL, specializată în comerţul cu amănuntul al calculatoarelor, a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri de la 16,4 milioane de lei în 2013 la nici 230.000 lei în 2017, cu un profit de 10.000 lei, 4 angajaţi şi datorii de 2,3 milioane lei.
Executat silit pentru neplata datoriilor
În octombrie 2018, Relu Fenechiu a mai primit o veste proastă legată de afacerile sale, după ce Curtea de Apel Iaşi a respins definitiv acţiunea Engineering and General Constructing Engeko SA îndreptată împotriva Transgaz SA, prin care firma fostului ministru şi deputat PNL solicita daune de 500.000 de euro de la compania de stat pentru că nişte conducte ale acesteia treceau pe un teren al său. Tot în 2018, diferite instanţe au dispus executarea silită a Engineering and General Constructing Engeko SA de către creditorii Agisflor SRL şi Salubris SA, dar şi aprobarea unor cereri de valoare redusă împotriva firmei lui Fenechiu din partea General Membrane SA şi Romanian Security Systems SRL, de asemenea în contul unor datorii neachitate. Mai mult, ANAF organizează periodic licitaţii pentru vânzarea bunurilor Engineering and General Constructing Engeko SA, în contul datoriilor pe care Fenechiu le are la bugetul de stat.
Aruncă zeci de milioane de euro pe terenuri arabile
Cu toate acestea, Relu Fenechiu nu duce lipsă de bani, dimpotrivă. În octombrie 2018 a lansat o aplicaţie online destinată constructorilor, bestdepot.ro, care îşi propune să devină cea mai mare platformă digitală de cumpărare materiale de construcţii din România. În aceeaşi perioadă, Fenechiu a devenit brusc interesat şi de terenurile agricole. Printr-un anunţ public în care la datele de contact apare numărul personal de telefon al lui Relu Fenechiu, persoane care se recomandă reprezentanţii unui fond de investiţii străin caută să cumpere terenuri arabile şi ferme întregi, în judeţele Iaşi, Vaslui, Botoşani şi Neamţ, cu exploataţii agricole de minim 500 de hectare, preferabil peste 1.000 de hectare. „Preţul oferit de fondul de investiţii este semnificativ mai mare decât preţurile practicate pe piaţă de alţi investitori similari. Toate plăţile se fac într-un termen foarte scurt după preluare”, se arată în anunţul lui Fenechiu. Nu putem şti câte mii de hectare a cumpărat între timp fostul baron liberal al Moldovei, cert este că asemenea achiziţii sunt de ordinul zecilor de milioane de euro.
Condamnat în două dosare
Parlamentar liberal până în 2012 şi ministru al Transporturilor între 2012 şi 2013, fostul vicepreşedinte PNL Relu Fenechiu a fost condamnat definitiv în iunie 2014 la 5 ani de închisoare de către Curtea Supremă în dosarul „Transformatorul”, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă continuată. Potrivit DNA, Fene Grup SA, actuala Engineering and General Constructing Engeko SA, a vândut către Electrica Moldova transformatoare vechi în locul unor noi cu 2,8 milioane de euro în perioada 2002- 2004. Ulterior, Fenechiu a fost condamnat la 3 ani şi 10 luni şi pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, într-un dosar în care a fost acuzat că a primit mită un milion de euro. În august 2017, fostul baron liberal a fost eliberat din închisoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...