Bavaria, cel mai bogat land al Germaniei, ”are multe de pierdut”

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Munchen
Munchen
Cea mai bogată regiune a Germaniei trebuie să se confrunte cu costuri la energie în creștere, cu o populație tot mai îmbătrânită și cu sfârșitul planificat al motoarelor termice.

Bavaria este țara superlativelor. Cel mai mare contributor la bugetul federal, landul german cu cel mai mare PIB, regiunea care atrage cei mai mulți turiști. Aici, modelul german este la el acasă. Restaurantele sunt pline, iar Oktoberfest a fost anul acesta un succes absolut, cu un număr record de vizitatori: 7,6 milioane de vizitatori! O cifră nemaivăzută de aproape 40 de ani. Criză? Care criză?

Companii orientate spre export

Aproape un sfert dintre companiile prezente în indicele bursier DAX au sediul în Bavaria, iar chiriile din Munchen sunt cele mai mari din țară. Anul trecut, exporturile au reprezentat 57,3% din activitatea companiilor bavareze cu peste 20 de angajați. Alt record absolut, care demonstrează modul în care landul a putut beneficia de globalizare.

Această putere economică permite Germaniei să înfrunte situații dificile. „Numai noi am primit mai mulți refugiați ucraineni decât Franța”, explică Martin Huber, secretar general al Uniunii Sociale Creștine, partidul aflat la putere de peste 65 de ani, în cadrul unei întâlniri cu presa străină.

Trei mari provocări

Dar cum faci să rămâi în frunte fără gazul rusesc ieftin și cu o economie chineză dezechilibrată? În plus, mai este problema mașinilor electrice. Sectorul auto reprezintă, în Bavaria, peste 200.000 de locuri de muncă. Doi mari producători auto - BMW și Audi - au sediul aici. Cei doi giganți au însă probleme în China, cea mai mare piață de desfacere a lor și unde vânzările au scăzut, anul trecut cu 6,4% și, respectiv, 8,4%. În același timp, producătorii chinezi au intrat în ofensiva pe piața europeană.

Urmează costul energiei. În iulie, prețurile au fost cu 46% mai mari decât în ​​2019, potrivit Camerei de Comerț și Industrie din Bavaria. Pentru chimiști, sticlari sau producători de hârtie, această creștere structurală a costurilor este un motiv major de îngrijorare. Nu mai există gaz rusesc, centralele nucleare germane s-au închis și emisiile de CO2 vor deveni din ce în ce mai scumpe.

Hotărâtă în 2012, construcția „Südlink”, o linie de înaltă tensiune care conectează turbinele eoliene din nordul Germaniei de fabricile bavareze, abia a început, costul proiectului ajungând, între timp să sară de 10 miliarde de euro.

Recrutarea constituie a treia provocare. „Conform previziunilor noastre, forța de muncă disponibilă în Bavaria este de așteptat să scadă cu 400.000 de oameni până în 2035, de la 6,6 la aproximativ 6,2 milioane”, explică Michael Böhmer, economist șef al companiei. 

„Companiile se confruntă cu numeroase și diferite riscuri. Fiecare dintre ele reprezintă o provocare, dar împreună vor ajunge să creeze probleme aproape imposibil de gestionat”, scrie Bertram Brossardt, directorul Sindicatului întreprinderilor din Bavaria într-un raport pe acest subiect.

Avantajul celor din Est

Pe de altă parte însă, atrași de calitatea universităților și a centrelor de cercetare bavareze, giganții digitali precum Microsoft și Apple continuă să investească în Munchen, oraș care deși scum, este mai puțin costisitor decât Silicon Valley.

Marii industriași, pe de altă parte, tind să aleagă Germania de Est. Desigur, are legătură și cu subvențiile. „Cu toate acestea, o aprovizionare fiabilă cu energie verde devine tot mai mult un factor de localizare, iar alte landuri au avantaje în acest domeniu”, analizează Michael Böhmer.

În Bavaria, teama de retrogradare este deci perceptibilă. După cum a spus o prezentare a Camerei de Comerț și Industrie Funcționară în această vară: „Avem multe de pierdut”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Crește numărul locuințelor asigurate
Transocean Barents / Foto: deepwater.com

Sonda de foraj pentru Neptun Deep a ajuns la Contanța

Transocean Barents, unitatea mobilă de foraj offshore...

Tractoare / Foto: Freepik

Începe Programul Rabla pentru Tractoare

Sesiune de înscriere a dealerilor în Programul Rabla...

Blogger

Cum se declară veniturile din activități online

Fiscul atrage atenția celor care obțin venituri din...

Rusia și-a asigurat livrările de gaze: China va absorbi ZECILE de miliarde de metri cubi

Rușii au tăiat gazele. Definitiv... Austriei. De ce?

Gazprom a oprit livrările de gaz către Austria, o...

Președintele Braziliei Lula da Silva și soția sa Janja da Silva
Warren Buffett
ByteDance, compania mamă a TikTok

WSJ: Compania mamă a TikTok, evaluată de 300 miliarde dolari

ByteDance Ltd., compania-mamă a TikTok, și-a stabilit o...

Casa Albă

Trump a ales la Energie un patron din industria petrolului

Președintele ales Donald Trump a anunțat că omul de...

Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Selecție a celor mai interesante știri ale zilei.

Steagul Ungariei / Foto: kormany.hu
Meciul de box dintre Mike Tyson și Jake Paul / Captură video
Gazprom
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe
WhatsApp / Foto: Freepik

WhatsApp introduce o funcție așteptată de toată lumea

WhatsApp, cea mai populară aplicație de mesagerie din...

Sebastian Burduja
Contor electric

România, din nou cu cel mai mare preț la energie din Europa

Prețurile energiei electrice în Europa continuă să...

În laboratoarele companiei Pfizer / FOTO: Pfizer

Trump a băgat spaima în companiile farmaceutice

Viitorul secretar al Sănătății din administrația Trump...

Marcel Ciolacu
Bursa de Valori București
Uniunea Europeana
Rompetrol

Profitul operaţional al Rompetrol Rafinare s-a redus cu 41%

Rompetrol Rafinare raportează rezultate consolidate în...

Gaze / Foto: Freepik
Poluare / FOTO: Freepik
România a renunțat să mai anunțe când va trece la euro

pixel