De ce mediul de afaceri din România este dominat de bătrâni
- Antreprenorii români îmbătrânesc: peste două treimi...
Acțiunile companiei germane din domeniul agrochimiei, un gigant al sectorului, au crescut vineri la Bursa de Valori din Frankfurt, după o victorie oibținută în conflictul juridic din Statele Unite privind erbicidul Roundup, produs de filiala sa Monsanto.
În primele ore de tranzacționare, titlul a câștigat 10,2%, ajungând la 28,95 euro, pe o piață în creștere cu 0,68%. Curtea de apel a statului Pennsylvania a decis în unanimitate în favoarea Monsanto, după ce a constatat că, în realitate, compania nu a încălcat legea federală a SUA prin comercializarea acestui produs pe bază de glifosat, suspectat de a fi cancerigen.
Reclamantul, un grădinar care suferă de limfom non-Hodgkin, un cancer al sistemului limfatic și pe care l-a pus pe seama folosirii Roundup, a considerat că Monsanto ar trebui condamnată pentru că nu a avertizat cu privire la riscurile de cancer pe eticheta herbicidelor său.
Aceste informații nu sunt obligatorii în temeiul legii federale americane care reglementează produsele agrochimice, susține Bayer. Hotărârea din Pennsylvania este în aceeași linie, dar hotărârile contradictorii din același tip de litigii ale altor curți federale de apel „impun o examinare atentă din partea Curții Supreme a Statelor Unite ale Americii” a acetui caz, pentru a clarifica toate ambuguitățile, a comentat Bayer într-un comunicat de presă.
„Probabil cancerigen”
În cazul în care Curtea Supremă va prelua acest caz și va decide din nou în favoarea Monsanto, o mare parte din muntele de dispute care o privesc ar urma să fie soluționat, indică apropiați ai companiei-mamă Bayer. Grupul Leverkusen a respins întotdeauna acuzațiile împotriva glifosatului și reamintește că „siguranța acestuia a fost dovedită științific și validată de autoritățile de reglementare din întreaga lume”. Cu toate acestea, glifosatul a fost clasificat drept „probabil cancerigen” în 2015 de către Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
172.000 de plângeri
De când a cumpărat Monsanto pentru mai mult de 60 de miliarde de dolari în 2018, Bayer s-a confruntat cu o avalanșă de procese în Statele Unite, care au pus o mare presiune pe companie. Până în prezent, Monsanto a câștigat 14 din 23 de procese intentate împotriva companiei, dar a suferit și condamnări cu pedepse mari. La sfârșitul lunii iunie, 58.000 de dosare mai erau de soluționat dintr-un total de 172.000 de plângeri înregistrate, iar Bayer avea provizioane de 6,3 miliarde de dolari (5,7 miliarde de euro) în contabilitate pentru a acoperi doar acest risc juridic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
- Antreprenorii români îmbătrânesc: peste două treimi...
România riscă să încheie anul...
Fostul mare campion de tenis...
Recolta de grâu a României ar...
Numărul beneficiarilor de pensii speciale a ajuns, în...
Capitalizarea Bursei de la...
Confederaţia patronală...
Modificările de TVA care intră...
Zeci de localități din opt...
Curtea Constituțională a...
Pentru prima dată din anii ’90,...
India trăiește o revoluție a...
Negocierile pentru un nou acord...
Șoferii care alimentează cu...
Valul de căldură lovește din plin sudul României cu...
Exploatarea gazului natural în...
Autoritatea pentru...
Cosmin Ghiţă, CEO...
Autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone, cu excepţia...
Ministerul Finanțelor a emis un...
China înființează o companie...
Curtea Constituțională a...
Guvernul modifică Codul de...