Bayer, presată de investitorii activiști
Autor: Oana Pavelescu | 23 ian 2023, 13:15
Compania Bayer se confruntă cu unele probleme provocate de investitori / Foto: bayer.de
Compania Bayer se confruntă cu unele probleme provocate de investitori / Foto: bayer.de
Union Investment, unul dintre cei mai mari acționari ai Bayer AG, l-a criticat pe președintele consiliului de supraveghere al grupului al cărui director general este deja atacat de investitorii activiști.

Președintele companiei, Norbert Winkeljohann, "caută dialogul cu investitorii, dar ar fi trebuit să inițieze mai mult", a declarat Markus Manns, manager de portofoliu la Union Investment, pentru revista WirtschaftsWoche. "Ar fi fost cu siguranță o problemă pentru consiliul de supraveghere să ajute la inițierea unei divizări a Consumer Health".

Consiliile de administrație ale Novartis AG și GSK Plc sunt mult mai angajate atunci când vine vorba de crearea de valoare pentru acționari, a spus Manns. Union Investment deține o participație de 1,4% la Bayer.

La începutul acestei luni, Manns a declarat pentru Bloomberg News că Bayer se confruntă cu un "mix toxic" de provocări, astfel încât "menținerea cursului nu mai este o opțiune". Deși a sugerat o potențială vânzare a diviziei de sănătate a consumatorilor de la Bayer, el a spus că "este prea devreme" pentru o destrămare completă a grupului.

Bluebell Capital Partners a acumulat o participație la Bayer și face presiuni pentru o rupere, după cum a relatat Bloomberg News. Acționarul activist a cerut companiei să își separe activitatea de știință a culturilor de unitatea sa farmaceutică, precum și să analizeze o vânzare sau listare a diviziei sale de sănătate a consumatorilor.

Bluebell solicită, de asemenea, un nou președinte independent pentru consiliul său de supraveghere, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune.

Elliott Investment Management a cerut Bayer să ia în considerare divizarea, iar investitorul activist Jeff Ubben a preluat și el o participație în companie. Directorul general al Bayer, Werner Baumann, a fost supus presiunilor din partea acționarilor de când compania a cumpărat, în 2018, gigantul în domeniul științei culturilor Monsanto. Acest lucru a făcut din Bayer cea mai mare companie agricolă din lume, dar a împovărat-o cu imense bătălii juridice pe care încă se luptă să le rezolve.

Compania germană de produse chimice și farmaceutice Bayer a anunțat joi că își va extinde colaborarea cu compania americană Oerth Bio în domeniul protecției culturilor.

Acordul se referă la combinarea Protac, tehnologia de degradare a proteinelor agricole brevetată de Oerth Bio, cu instrumentele de protecție a plantelor dezvoltate de Bayer.

Oerth Bio a fost formată în 2019 ca urmare a unei coinvestiții realizate de Leaps by Bayer, divizia de private equity a grupului, și Arvinas, o companie americană de biotehnologie care se află în spatele unei terapii care degradează proteinele patogene la om.

Potrivit Bayer, această cooperare s-a dovedit a fi un succes, deoarece toate obiectivele inițiale au fost atinse.

Citește și:

Gigantul farma Bayer intră în hora vaccinurilor anti-Covid-19

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Până la ce nivel va coborî inflaţia în 2023. Prognoza BCR

BCR a revizuit în jos prognoza de inflaţie pentru...

Cutremurele din Turcia au scumpit barilul de petrol

Prețurile la țiței sunt susținute pe un trend ascendent...

Câte locuințe din România sunt asigurate la cutremur

Cutremurele devastatoare din Turcia sunt un bun moment...

Cele mai căutate joburi în ianuarie 2022

Candidaţii aflaţi în căutarea unui loc de muncă au...

Vouchere sociale 2023. Când se virează următoarea tranșă

Voucherele sociale de 250 de lei se vor acorda și în...

Criză în lanțul de aprovizionare cu muniție a Ucrainei

Lupta Ucrainei împotriva invaziei declanșate de Rusia...

Crossuri externe