BCE a majorat dobânda cheie. Elena Cristian, despre creditele în euro: Va fi o povară greu de suportat
Autor: DCBusiness Team | 16 Martie 2023, 21:18
Elena Cristian
Elena Cristian
Conform previziunilor, Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat, joi, dobânda de referinţă cu 50 puncte de bază în pofida turbulențelor generate pe piețele financiare de falimentul băncii americane Silicon Valley, dar și de problemele de la Credit Suisse.

Elena Cristian, analist DCBusiness, a explicat ce înseamnă decizia BCE pentru românii care au credite în euro. 

”Înseamnă o creștere. Banca Centrală Europeană a ținut dobânda negativă, mă refer la dobânda de referință, timp de 10 ani. Un deceniu, dobânda BCE a fost cu minus. Din fericire pentru România, noi avem puține credite în euro, ponderea fiind creșterea creditelor în lei, raportul fiind de 75% la 25% din total creditare, înseamnă o marjă a băncii plus acest EUROBOR. Cu cât indicele EURIBOR crește de la lună la lună, și a crescut foarte mult în ultimele șase luni, cu atât ratele cresc, așa cum se întâmplă și cu ROBOR-ul”, a declarat Elena Cristian la postul de televiziune România TV. 

Depinde și de curs

Analistul a precizat că, ”dacă până acum creșteau doar ratele la creditele în lei, nu și la depozite la fel de mult, acum cresc și ratele la dobânzile în euro. Iar acest lucru este mult mai împovărător. De ce? Pentru că depinde și de curs. În cazul în care cursul nu este stabil, o creștere de curs înseamnă un cost mai mare pentru cel care plătește, pentru că nu suntem plătiți în euro, nu suntem în zona euro, nu se iau salarii în euro, deci trebuie să cumperi euro, să cumperi valută pentru a-ți plăti rata. Odată cu majorarea dobânzii, și costurile sunt mult mai mari pe creditele în valută decât pe creditele în lei în acest moment. Deocamdată nu știm până unde va merge BCE-ul cu această creștere a dobânzii de referință, dar dacă ne luăm după modelul românesc, după modelul BNR, care a crescut într-un an aproape la fiecare ședință de politică monetară, ducând la dublarea, practic, a creditelor în decurs de un an, acest lucru ar însemna o povară greu de suportat”, a subliniat Elena Cristian. 

Citește și  BCE a majorat cu 50 de puncte cele trei rate cheie ale dobânzii

Prin urmare, Consiliul guvernatorilor a decis astăzi (16 martie a.c.) să majoreze cu 50 de puncte de bază cele trei rate cheie ale dobânzii BCE, în conformitate cu hotărârea sa de a asigura revenirea la timp a inflației la ținta pe termen mediu de 2%. Nivelul ridicat de incertitudine consolidează importanța unei abordări dependente de date în ceea ce privește deciziile Consiliului guvernatorilor referitoare la ratele de politică monetară, care vor fi determinate de evaluarea perspectivelor inflației în funcție de datele economice și financiare primite, de dinamica inflației subiacente și de puterea de transmitere a politicii monetare....

Citește și Christine Lagarde (BCE): Trebuie redus „rapid” ajutorul bugetar pentru energie

„Este important să începem rapid să reducem aceste măsuri într-un mod concertat”, în timp ce „prețurile energiei sunt în scădere”, pentru a evita o „creștere a presiunilor inflaționiste pe termen mediu”, a declarat ea, joi, în urma șefinței de politică monetară a BCE, în cadrul căreia s-a decis o nouă majorare cu 50 puncte de bază a dobânzii de referință.

Comentând, pe de altă parte, deciziile instituției pe care o conduce, Lagarde a ținut să sublinieze că „nu există niciun compromis între prețuri și stabilitatea financiară. BCE rămâne ferm determinată să lupte împotriva inflației”, a precizat Lagarde, adăugând că „sectorul bancar se afla într-o situație mult mai puternică decât în ​​2008”. O precizare menită să calmeze spiritele pe piețele financiare pe fondul problemelor cu care se confruntă banca elvețiană Credit Suisse, despre care unii analiști consideră că se află la un pas de faliment. ... 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Se cere închiderea celui mai mare câmp gazifer din Europa

Șeful Shell Olanda consideră că guvernul Țării de Jos ar...

Cum vă ajută ChatGPT să vă planificați vacanța

Recomandări de hoteluri, rezervări de bilete......

Noua ordine mondială și ce înseamnă BRICS

Acronimul a început ca un termen oarecum optimist pentru...

Grevele din Franța scumpesc gazele în Europa

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au...

România va ajunge la 34% surse de energie regenerabilă

România şi-a asumat ca surse de energie regenerabilă o...

Ikea, la un pas de vânzarea fabricii din Rusia

Tranzacţia a ajuns pe ultima sută de metri.

EximBank își schimbă numele

Banca de Export Import a României - EximBank SA va deveni Exim Banca...

Crossuri externe