BCE a majorat cu 50 de puncte cele trei rate cheie ale dobânzii

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
BCE
BCE
BCE spune într-un comunicat că se preconizează că inflația va rămâne prea ridicată pentru prea mult timp.

Prin urmare, Consiliul guvernatorilor a decis astăzi (16 martie a.c.) să majoreze cu 50 de puncte de bază cele trei rate cheie ale dobânzii BCE, în conformitate cu hotărârea sa de a asigura revenirea la timp a inflației la ținta pe termen mediu de 2%. Nivelul ridicat de incertitudine consolidează importanța unei abordări dependente de date în ceea ce privește deciziile Consiliului guvernatorilor referitoare la ratele de politică monetară, care vor fi determinate de evaluarea perspectivelor inflației în funcție de datele economice și financiare primite, de dinamica inflației subiacente și de puterea de transmitere a politicii monetare.

Consiliul guvernatorilor monitorizează îndeaproape tensiunile actuale de pe piață și este pregătit să reacționeze în funcție de necesități pentru a menține stabilitatea prețurilor și stabilitatea financiară în zona euro. Sectorul bancar din zona euro este rezistent, având poziții solide de capital și lichiditate. În orice caz, setul de instrumente de politică al BCE este pe deplin echipat pentru a oferi sprijin sub formă de lichiditate sistemului financiar din zona euro, dacă este necesar, și pentru a menține buna transmitere a politicii monetare.

Incertitudini

Noile proiecții macroeconomice ale experților BCE au fost finalizate la începutul lunii martie, înainte de recenta apariție a tensiunilor de pe piețele financiare. Ca atare, aceste tensiuni implică incertitudini suplimentare în ceea ce privește evaluările de bază ale inflației și creșterii economice. Înainte de aceste evoluții recente, traiectoria de bază pentru inflația globală fusese deja revizuită în sens descendent, în principal din cauza unei contribuții mai reduse a prețurilor energiei decât se preconiza anterior. În prezent, experții BCE estimează că inflația se va situa în medie la 5,3% în 2023, la 2,9% în 2024 și la 2,1% în 2025. În același timp, presiunile asupra prețurilor rămân puternice. Inflația, cu excepția energiei și a alimentelor, a continuat să crească în luna februarie, iar experții BCE se așteaptă ca aceasta să ajungă la o medie de 4,6% în 2023, mai mare decât cea prevăzută în proiecțiile din luna decembrie. Ulterior, se preconizează că aceasta va scădea la 2,5% în 2024 și la 2,2% în 2025, pe măsură ce presiunile ascendente generate de șocurile anterioare legate de ofertă și de redeschiderea economiei se estompează și pe măsură ce politica monetară mai restrictivă atenuează tot mai mult cererea.

Proiecțiile de bază pentru creșterea economică în 2023 au fost revizuite în creștere până la o medie de 1,0%, ca urmare atât a scăderii prețurilor la energie, cât și a unei mai mari rezistențe a economiei la mediul internațional dificil. Ulterior, experții BCE se așteaptă ca creșterea să se accelereze în continuare, până la 1,6%, atât în 2024, cât și în 2025, susținută de o piață a forței de muncă robustă, de îmbunătățirea încrederii și de o redresare a veniturilor reale. În același timp, accelerarea creșterii în 2024 și 2025 este mai slabă decât se preconiza în luna decembrie, din cauza înăspririi politicii monetare.

Ratele dobânzilor cheie ale BCE

Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze cu 50 de puncte de bază cele trei rate cheie ale dobânzii BCE. În consecință, rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor fi majorate la 3,50%, 3,75% și, respectiv, 3,00%, cu începere de la data de 22 martie 2023.

Programul de achiziționare de active (APP) și programul de achiziționare în caz de urgență în caz de pandemie (PEPP)
Portofoliul APP se diminuează într-un ritm măsurat și previzibil, întrucât Eurosistemul nu reinvestește toate plățile de capital din titlurile ajunse la scadență. Scăderea se va ridica la 15 miliarde EUR pe lună, în medie, până la sfârșitul lunii iunie 2023, iar ritmul său ulterior va fi determinat în timp.

În ceea ce privește PEPP, Consiliul guvernatorilor intenționează să reinvestească plățile de capital din titlurile de valoare ajunse la scadență achiziționate în cadrul programului cel puțin până la sfârșitul anului 2024. În orice caz, viitoarea rostogolire a portofoliului PEPP va fi gestionată astfel încât să nu interfereze cu orientarea adecvată a politicii monetare.

Consiliul guvernatorilor va continua să aplice flexibilitate în ceea ce privește reinvestirea răscumpărărilor scadente din portofoliul PEPP, în vederea contracarării riscurilor legate de pandemia asupra mecanismului de transmitere a politicii monetare.

Operațiuni de refinanțare

Pe măsură ce băncile rambursează sumele împrumutate în cadrul operațiunilor de refinanțare pe termen mai lung vizate, Consiliul guvernatorilor va evalua periodic modul în care operațiunile de creditare vizate contribuie la orientarea politicii sale monetare.

Consiliul guvernatorilor este pregătit să își ajusteze toate instrumentele din cadrul mandatului său pentru a se asigura că inflația revine la ținta de 2% pe termen mediu și pentru a menține buna funcționare a mecanismului de transmitere a politicii monetare. Setul de instrumente de politică al BCE este pe deplin echipat pentru a oferi sprijin în materie de lichiditate sistemului financiar din zona euro, dacă este necesar. În plus, Instrumentul de protecție a transmisiei este disponibil pentru a contracara dinamica nejustificată și dezordonată a pieței care reprezintă o amenințare serioasă la adresa transmiterii politicii monetare în toate țările din zona euro, permițând astfel Consiliului guvernatorilor să își îndeplinească mai eficient mandatul privind stabilitatea prețurilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...


pixel