BCE avertizează China și SUA: comerțul global riscă o ruptură periculoasă

Autor: Georgel Simionică
Data publicării:
Christine Lagarde
Christine Lagarde
Christine Lagarde avertizează la Beijing că politicile comerciale coercitive nu rezolvă dezechilibrele, ci pun în pericol prosperitatea globală.

Președinta Băncii Centrale Europene susține că tensiunile comerciale actuale pot escalada periculos dacă nu sunt abordate prin cooperare economică reală, în locul măsurilor protecționiste.

Cooperarea globală, în pericol din cauza noilor fricțiuni geopolitice

Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene, a lansat miercuri, de la Beijing, un apel la calm și dialog internațional în fața intensificării tensiunilor comerciale și geopolitice globale. Aflată într-o vizită oficială la Banca Populară a Chinei, Lagarde a susținut un discurs în care a criticat ferm utilizarea politicilor comerciale coercitive și a protecționismului ca soluții pentru dezechilibrele economice.

„Politicile comerciale coercitive nu reușesc să rezolve dezechilibrele”, a declarat Lagarde, avertizând că astfel de măsuri pot avea efecte „imprevizibile sau costisitoare”, mai ales atunci când sunt utilizate ca înlocuitor pentru reformele structurale necesare.

O lume tot mai fragmentată, dar economic tot mai interdependentă

Lagarde a atras atenția asupra unui paradox periculos: deși regiunile lumii sunt mai integrate economic ca niciodată, fricțiunile geopolitice dintre ele se adâncesc. „Rezultatul este că, deși stimulentele de a coopera se reduc, costurile de a nu o face se amplifică”, a afirmat șefa BCE, pledând pentru menținerea unei cooperări internaționale reale în ciuda diferențelor de securitate, interese și guvernare.

Ea a arătat că globalizarea a adus beneficii importante atât țărilor în curs de dezvoltare, cât și celor avansate – menționând în mod special progresele Chinei și avantajele competitive obținute de companiile europene care au urcat în lanțul valoric. Cu toate acestea, percepția inechității și impunerea unor tarife comerciale „inimaginabile cu doar câțiva ani în urmă” au generat o nouă fază a fragmentării globale.

Protecționismul – o falsă soluție pentru dezechilibre economice

Christine Lagarde a reiterat că dezechilibrele comerciale – precum deficitele și excedentele – nu sunt, în esență, nocive, atâta timp cât reflectă factori structurali precum avantajul comparativ sau dinamica demografică. Problema apare, însă, când ele persistă și sunt percepute ca rezultatul unor decizii politice nedrepte. „Puține țări sunt dispuse să continue să depindă de altele”, a subliniat Lagarde.

„Protecționismul erodează temeliile prosperității globale. Nu este o soluție durabilă”, a avertizat oficialul BCE, pledând în schimb pentru ajustări macroeconomice coordonate, atât în țările cu deficit, cât și în cele cu surplus.

Un apel la reformă și respect pentru regulile internaționale

În finalul discursului său, Lagarde a chemat la o reorientare a economiilor globale „pe o cale mai durabilă” și la un efort colectiv pentru îmbunătățirea normelor internaționale. Ea a cerut ca toate părțile să își asume responsabilitatea pentru un comerț echitabil și echilibrat, nu prin bariere vamale, ci prin cooperare și ajustare a politicilor fiscale și economice interne.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu
ANAF
Sursa foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Pexels.com
Ilie Bolojan / Foto: gov.ro
Programele AFM se suspendă
Adrian Negrescu
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
S-au schimbat regulile achizițiilor publice
London Metal Exchange
Lingouri de aur
Banca Națională a Poloniei
Oameni pe strada / Foto: Freepik
Ministerul Finanțelor
Florin Jianu
Bani. Freepik.com
Proiect / Foto: Freepik

pixel