BCE cere statelor să pună capăt ajutoarelor energetice
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Explicația este, oarecum, pertinentă
Explicația este, oarecum, pertinentă
Un apel similar a fost lansat, de altfel, și de Uniunea Europeană. 

Guvernele statelor membre din zona euro trebuie să pună capăt măsurilor de ajutor adoptate în cursul anului trecut pentru a atenua impactul devastator al crizei energetice asupra veniturilor gospodăriilor și întreprinderilor, cu riscul de a alimenta în continuare inflația, a declarat joi vicepreședintele Băncii Centrale Europene (BCE), Luis de Guindos.

„Pe măsură ce criza energetică scade în intensitate, dispare, practic, guvernele trebuie să elimine rapid și într-o manieră concertată măsurile de sprijin legate de criză, pentru a evita crearea de presiuni inflaționiste pe termen mediu, ceea ce ar întări răspunsul politicii monetare”, a explicat el. 

Potrivit lui Luis de Guindos, politica bugetară promovată de statele membre va constitui un element important în ceea ce privește perspectivele viitoare de inflație.

BCE a majorat ratele dobânzilor cu un total de 375 de puncte de bază începând cu iulie 2022, pentru a controla cererea și pentru a controla inflația care rămâne în continuare ridicată, inflația prețurilor în bloc urmând să fie în aprilie la 7,0% pe un an, față de un nivel mediu. obiectiv pe termen de 2%.

UE recomandă României să elimine măsurile de sprijin în energie

Comisia Europeana a formulat miercuri trei recomandări specifice de ţară pentru România, în cadrul Pachetului de primăvară al Semestrului European 2023. Prima recomandare este aceea de a derula politici fiscale în conformitate cu Recomandarea Consiliului din 18 iunie 2021, având ca scop încheierea situaţiei de deficit public excesiv în România până în 2024, şi întărirea poziţiei externe a României.

În acest sens, Comisia Europeană recomandă României să pună capăt măsurilor de sprijin pentru preţurile la energie, până la finele acestui an, şi să utilizeze economiile rezultate astfel pentru reducerea deficitului. "În situaţia în care noi majorări de preţuri la energie vor necesita implementarea de măsuri de sprijin, acestea ar trebui să fie concentrate pe protejarea gospodăriilor şi firmelor vulnerabile, să fie accesibile din punct de vedere fiscal şi să păstreze stimulentele pentru economisirea energiei", se arată în recomandările emise miercuri de Comisia Europeană.

De asemenea, România trebuie să menţină investiţiile publice şi să asigure o absorbţie eficientă a granturilor din Mecanismul de redresare şi rezilienţă dar şi a altor fonduri europene, mai ales pentru a susţine tranziţia ecologică şi digitală. Pentru perioada de după 2024, România ar trebui să urmeze o strategie fiscală pe temen mediu de consolidare graduală şi sustenabilă, combinată cu investiţii şi reforme care să permită o creştere sustenabilă mai mare şi o poziţi fiscală prudentă. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tarom, salvată pe ultima sută de metri de la faliment

Executivul a aprobat în şedinţa de joi un ajutor de stat...

Putin aprobă confiscarea activelor americane aflate în Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat joi un decret...

Mare companie germană deschide o fabrică în România

Holdingul german Karl Mayer, specializat în producţia de...

Finanțele au împrumutat peste 4 miliarde de lei de la bănci

Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 4,038...

Tesla mai construieşte o uzină în China

Tesla a început construirea în Shanghai a unei fabrici...

Știrile dimineții. Cinci informații la începutul zilei

Temele zilei, energia electrică, rezerva de gaze, prețul...


pixel