BCE contrazice politicienii anti-imigrație: Muncitorii străini sunt motorul creșterii economice din zona euro

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Freepik.com
Freepik.com
Muncitorii străini, motorul din umbră al creșterii economice din zona euro, arată BCE.

Muncitorii străini au fost principalul motor al creșterii economice din zona euro de la pandemie încoace și ar putea reprezenta soluția cheie pentru a contracara efectele negative ale îmbătrânirii și reducerii forței de muncă din regiune, potrivit unui studiu publicat joi de Banca Centrală Europeană (BCE).

Străinii au contribuit cu aproximativ jumătate la creșterea forței de muncă din zona euro în ultimii trei ani, ajutând la atenuarea deficitului de personal, iar tot mai mulți dintre ei ocupă locuri de muncă ce necesită calificări înalte, pe măsură ce nivelul lor de educație este în creștere, susține BCE într-o postare pe blogul instituției.

„Afluxul de muncitori străini din ultimii ani a asigurat o creștere solidă a forței de muncă din zona euro, compensând parțial tendințele demografice negative”, scriu unii dintre cei mai importanți economiști ai BCE, autori ai analizei.

Concluziile băncii centrale vin în contrast cu direcția politică din multe țări europene, unde partidele anti-imigrație câștigă teren în sondaje și în preferințele alegătorilor.

Pe măsură ce populația celor 20 de state din zona euro continuă să îmbătrânească, iar natalitatea rămâne scăzută, oferta de forță de muncă și, implicit, potențialul de creștere economică sunt tot mai constrânse — o problemă pe care imigrația ar putea-o atenua, susține BCE.

În marile economii ale zonei euro, aportul muncitorilor străini la creșterea forței de muncă a fost esențial în Germania și Spania, iar în Franța și Olanda contribuția a fost semnificativă, dar mai moderată.

Italia face notă aparte: în contextul unui grad relativ scăzut de participare a populației la piața muncii, economia a beneficiat mai mult de o mobilizare sporită a forței de muncă autohtone, mai arată studiul.

Totodată, chiar dacă numărul lucrătorilor străini a crescut semnificativ, rata șomajului în rândul acestora a scăzut — un progres pus în special pe seama îmbunătățirii nivelului de educație, potrivit BCE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF
Sursa foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Pexels.com
Ilie Bolojan / Foto: gov.ro
Programele AFM se suspendă
Adrian Negrescu
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness

pixel