ANAF bagă o nouă taxă pentru băieții deștepți din energie!
ANAF introduce o nouă obligație declarativă pentru...
Comentariile lui Fabio Panetta publicate marţi în cotidianul francez Le Monde sugerează că procesul de extindere a zonei euro continuă, în pofida pagubelor economice provocate de pandemia de Covid-19. Atât Croaţia cât şi Bulgaria se bazează foarte mult pe sectorul turismului.
"Croaţia şi Bulgaria au adoptat măsuri curajoase în procesul de convergenţă", a spus Fabio Panetta, responsabil pentru relaţiile internaţionale şi europene în cadru BCE. "Dacă procesul va fi încheiat cu succes, cele două ţări ar putea să se alăture ERM-2 până la finele anului", a mai spus Panetta.
BNR: LEUL s-a depreciat în raport cu EURO
Mecanismul ERM-2 prevede că evoluţia cursului de schimb al monedei unei ţări candidate trebuie să rămână într-un interval de variaţie de plus/minus 15% faţă de un nivel central agreat, timp de doi ani înainte de adoptarea euro.
Având în vedere că ţările candidate trebuie să rămână în sistemul ERM-2 timp de doi ani, pentru a dovedi că monedele lor sunt stabile, "prima fereastră de oportunitate disponibilă pentru Croaţia şi Bulgaria să adere la zona euro ar fi 2023, dacă toate evaluările preliminare vor fi încheiate cu succes", a spus Panetta.
Bulgaria şi Croaţia sunt singurele ţări membre ale Uniunii Europene care sunt interesate în mod activ să adopte moneda euro. Recent Croaţia a mai depăşit un obstacol în parcursul de aderare la zona euro după ce BCE a spus că primele cinci bănci din Croaţia nu au deficite de capital.
Cu toate acestea, în raportul său de convergenţă pe 2020, publicat săptămâna trecută, Comisia Europeană a spus că criza coronavirusului a ridicat unele semne de întrebare cu privire la inflaţia şi starea de sănătate a finanţelor publice în ambele ţări.
Luna trecută, premierul croat Andrej Plenkovic a spus că autorităţile de la Zagreb se aşteaptă să petreacă doi ani şi jumătate în ERM-2 înainte de adopta moneda euro. La rândul său, în aprilie premierul bulgar Boiko Borissov a spus că Bulgaria speră să adere la ERM-2 alături de Croaţia până în luna iulie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
ANAF introduce o nouă obligație declarativă pentru...
Urmează o ieftinire substanțială a carburanților? Logic,...
Principalele burse europene au...
Prețurile aurului au scăzut luni, în timpul...
Fondatorul BitPanda spune că...
Prosumatorii au crescut...
Evoluție care trezește temeri...
Bursa de Valori București...
Majoritatea monedelor asiatice s-au depreciat luni, iar...
Peste 50 de țări au contactat...
O emisiune numismatică dedicată...
Grupaj de știri.
În ciuda vremii severe care...
Va fi cel mai mare aeroport din lume.
Statul plătește în avans toate ajutoarele sociale din...
ONRC a comparat datele cu prima...
Explicații oferite de...
Meta Platforms a anunțat lansarea celei mai recente...
Revenirea la tarife vamale – un...
Capitalizarea Bursei de Valori...
Care este adevărata corelație între cele două metale...
Musk și-a exprimat public...
Guvernul de la Paris analizează...
Grupaj de știri.
Sectorul bancar mondial, pus la încercare de noile...
Noile tarife vamale de 10%...
Mai corect spus, președintele...