"În timp ce băncile în general cunosc foarte bine complexitatea reformelor şi provocările implicate, nivelul lor de pregătire lasă loc de îmbunătăţire, conform studiului. Băncile sunt, de asemenea, în întârziere cu implementarea măsurilor care atenuează riscurile", se arată în comunicatul BCE.
Instituţia cu sediul la Frankfurt a publicat liniile directoare pentru modul în care băncile ar trebui să-şi pregătească gestionarea guvernanţei şi a riscurilor pentru noii indicatori de referinţă.
Ministerul Finanțelor Publice a împrumutat de la bănci 200 de milioane de lei
Autorităţile din întreaga lume au început să revizuiască indicatorii de referinţă de pe piaţa interbancară, în ideea de a evita cazurile de manipulare. Însă utilizarea extinsă a acestor indicatori într-o gamă largă de contracte financiare, de la ipoteci la instrumente derivate, face ca tranziţia la indicatori alternativi să fie un proces lent.
Ester va înlocui Eonia (rata medie a dobânzii overnight în euro, calculată pe baza operaţiunilor efective de pe piaţa interbancară) ca indicator de referinţă pentru a stabili dobânzile la care băncile estimează că se pot împrumuta între ele. Acest indicator se foloseşte la evaluarea unor contracte financiare în valoare de mii de miliarde de euro.
Mai multe bănci importante şi societăţi de brokeraj din Europa şi SUA au primit amenzi consistente pentru că au manipulat ratele dobânzilor Euribor şi a echivalentului său pe piaţa londoneză - Libor (London Interbank Offered Rate) în ultimii ani. Libor, utilizat ca indicator de referinţă pentru produse financiare în valoare de peste 350.000 de miliarde de dolari din întreaga lume, este calculat pe baza datelor trimise de un panel de bănci cu privire la dobânzile pe care cred că le vor percepe alte bănci pentru a se împrumuta între ele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Peste 50 de țări au contactat...
O emisiune numismatică dedicată...
Grupaj de știri.
În ciuda vremii severe care...
Va fi cel mai mare aeroport din lume.
ONRC a comparat datele cu prima...
Explicații oferite de...
Meta Platforms a anunțat lansarea celei mai recente...
Revenirea la tarife vamale – un...
Capitalizarea Bursei de Valori...
Care este adevărata corelație între cele două metale...
Musk și-a exprimat public...
Guvernul de la Paris analizează...
Grupaj de știri.
Sectorul bancar mondial, pus la încercare de noile...
Noile tarife vamale de 10%...
Mai corect spus, președintele...
Deși înăsprirea sancțiunilor...
Vremea nefavorabilă va afecta aproape toate zonele țării.
Bulgaria se pregătește să...
Consolidarea fiscală și...
Piețele bursiere globale au...
O echipă de cercetători a...
Dacă Tesla nu o duce prea bine,...
În contextul unei crize...
O decizie neașteptată a președintelui american.