BCE nu a modificat dobânda de referință. Ce înseamnă acest lucru

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Sediul Băncii Centrale Europene / Foto: BCE / Flickr
Sediul Băncii Centrale Europene / Foto: BCE / Flickr
Anunțul băncii a fost destul de laconic.

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis joi să mențină neschimbată dobânda de referință, fără a oferi indicii despre viitoarele măsuri, conform unui comunicat oficial.

"Consiliul guvernatorilor a decis astăzi ca cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE să rămână nemodificate. Rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 4,25%, 4,50% și, respectiv, 3,75%", se arată în documentul emis după reuniunea de joi.

Noile date de la Eurostat arată o scădere a inflației în Uniunea Europeană, de la 2,7% în mai la 2,6% în iunie. În 17 state membre, inclusiv România, inflația anuală a scăzut, în timp ce a rămas stabilă într-o țară și a crescut în nouă state.

Condiții de finanțare restrictive 

"Informațiile noi sprijină, în linii mari, evaluarea precedentă a Consiliului guvernatorilor privind perspectivele inflației pe termen mediu. Deși unele măsuri ale inflației de bază au înregistrat o ușoară creștere în mai, majoritatea măsurilor fie s-au menținut stabile, fie s-au redus marginal în iunie. Politica monetară menține condiții de finanțare restrictive. În același timp, presiunile inflaționiste interne sunt încă intense, iar dinamica prețurilor serviciilor este alertă, fiind probabil ca inflația totală să rămână peste țintă și anul viitor", se mai precizează în comunicat.

Referitor la viitoarea direcție a politicii monetare, BCE a reiterat că deciziile vor fi ghidate de datele viitoare. "Consiliul guvernatorilor va continua să urmeze o abordare bazată pe date și de la o ședință la alta pentru a determina nivelul de restrictivitate și durata corespunzătoare. Deciziile privind ratele dobânzilor se vor baza pe evaluarea perspectivelor inflației, pe noile date economice și financiare, pe dinamica inflației de bază și pe robusta transmitere a politicii monetare. Consiliul guvernatorilor nu își asumă vreun angajament prealabil privind traiectoria ratelor dobânzilor", subliniază BCE.

Mai bine să fim prudenți 

Ce înseamnă această decizie a BCE. În primul rând că nu se dorește o forțare a notei, că prudența este cuvântul de ordine. De ce? Principalul factor ține de politică sau mai bine zis de geopolitică. Până la alegerile prezidențiale din Statele Unite vor fi evitate, probabil, mișcări cu un grad de risc ridicat. Este posibil ca mai marii BCE să aștepte următorul pas al Rezervei Federale, banca centrală a SUA, care, conform ultimelor estimări, ar urma să scadă dobânda cheie în luna septembrie. 

Deși este foarte adevărat că, în ultimele câteva luni, BCE și FED au mers pe drumuri diferite, prima operând reduceri de dobânda, a doua preferând să mai aștepte din diferite motive. 

În altă ordine de idei, menținerea de către BCE a dobânzii de referință nu este o veste foarte bună pentru românii cu credite în euro. Privind însă partea plină a paharului, cert este că ratele nu vor crește. Măcar se pot face calcule pentru câteva luni de acum înainte. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

foto: pexels.com
pexels.com
foto: pexels.com
Cartierul deafaceri din Moscova / Foto: Freepik
Magazin / FOTO: Freepik
Kristalina Georgieva (FMI)
Sebastian Burduja, de vorbă cu Bogdan Chirieac
Christine Lagarde / FOTO: Facebook
Kristalina Georgieva

Șefa FMI, apel la cooperare „în aceste vremuri tulburi”

Directoarea generală a Fondului Monetar Internațional...

Termocentrala

Termoenergetica anunță când încep testele la cald

Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) a...

Agenție BRD
Euro / sursa foto: Freepik.com
Transelectrica
Bursa
Parlament
BNR
Aur / FOTO: Nord Gold

Aurul cochetează cu noi recorduri într-un context tensionat

Aurul s-a apropiat, joi, de valorile record înregistrate...

Warren Buffett
foto: pexels.com
Astronaut / FOTO: Freepik

Prada, Casa de modă din spatele noilor costume de astronaut

O nouă provocare pentru Casa de modă și rezultat al...

Influencer / Foto: Freepik
Platforma marina / Foto: Freepik
BCE / Foto: BCE

Investitorii europeni, în așteptarea deciziei BCE

Decizia este așteptată să fie confirmată joi, la...

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Un bărbat la cumpărături / Foto: Freepik
Inflatie

pixel