BCE, profit în creștere 790 milioane euro

Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Banca Centrală Europeană
Banca Centrală Europeană
Banca Centrală Europeană (BCE) a informat joi că profitul aferent exerciţiului financiar 2019 a crescut cu 790 de milioane de euro, până la 2,366 de miliarde de euro, în principal ca urmare a majorării veniturilor generate de portofoliul în dolari SUA şi de portofoliul aferent programului de achiziţionare de active, informează un comunicat al instituţiei financiare.

Profitul net al BCE este distribuit băncilor centrale naţionale din zona euro. Consiliul guvernatorilor a decis să efectueze o distribuire provizorie a profitului, în valoare de 1,431 miliarde de euro, între băncile centrale naţionale din zona euro la data de 31 ianuarie 2020. În şedinţa de miercuri, Consiliul guvernatorilor a decis să distribuie profitul rămas, totalizând 935 de milioane euro, la data de 21 februarie 2020.

BCE a precizat că veniturile sale nete din dobânzi au totalizat 2,686 miliarde de euro în anul 2019 (faţă de 2,277 miliarde de euro în 2018). De asemenea, veniturile din taxe de supraveghere, care provin din taxele percepute în vederea recuperării cheltuielilor suportate de BCE în îndeplinirea atribuţiilor sale de supraveghere, s-au ridicat la 537 de milioane de euro (faţă de 518 milioane de euro în 2018). Majorarea înregistrată în anul 2019 este asociată cu creşterea numărului mediu de membri ai personalului în domeniul supravegherii bancare.

În 2019 au crescut însă şi cheltuielile totale de personal ale BCE, până la 566 de milioane de euro (faţă de 515 milioane de euro în anul 2018), ca urmare a creşterilor înregistrate de numărul mediu de angajaţi în 2019, cu precădere în domeniul supravegherii bancare, şi de cheltuielile legate de alte beneficii pe termen lung generate de evaluarea actuarială la sfârşitul anului 2019. Alte cheltuieli administrative s-au redus la 590 de milioane de euro (faţă de 599 de milioane de euro în anul 2018), în principal pe seama scăderii cheltuielilor legate de serviciile de agenţie şi de asistenţă constând în consultanţă externă.

Citește și Isărescu, despre coronavirus: Ar putea contribui la reducerea inflaţiei

Bilanţul contabil al BCE a crescut cu 2%, până la 457 de miliarde de euro (faţă de 447 de miliarde de euro în anul 2018). Această creştere s-a datorat cu precădere majorării valorii de piaţă a activelor externe de rezervă ale BCE, ca urmare a scumpirii aurului şi a aprecierii dolarului SUA şi a yenului japonez faţă de euro pe parcursul anului, precum şi a majorării valorii bancnotelor euro în circulaţie.

La sfârşitul anului 2019, bilanţul consolidat al Eurosistemului, care cuprinde active şi pasive ale băncilor centrale naţionale din zona euro şi ale BCE faţă de terţi, s-a situat la 4.673 de miliarde de euro (faţă de 4.703 miliarde de euro în 2018). Scăderea uşoară înregistrată comparativ cu exerciţiul precedent s-a datorat reducerii volumului de operaţiuni de refinanţare ale Eurosistemului, în mare parte ca urmare a rambursărilor voluntare anticipate în cadrul celei de a doua serii de operaţiuni ţintite de refinanţare pe termen mai lung (OTRTL II).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Warren Buffett
Închis
Se propune comasarea alegerilor
Magazin de mobilă / Foto: Freepik

Românii nu-și mai iau casă nouă, își renovează ce au

Românii trebuie să-și expoateze din nou imaginația și...

Pompe de petrol
Bogdan Chirițoiu / Foto: Oana Pavelescu

Albania începe lupta cu turismul necontrolat

Turismul necontrolat și schimbările climatice amenință...

Fondul Proprietarea
O persoană votează cu ocazia alegerilor prezidențiale / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Steagul SUA / Foto: Freepik

De ce a scos Donald Trump România din programul Visa Waiver

Revocarea accesului României la programul Visa Waiver de...

SpaceX
Shein / sursa foto: Flickr.com / Focal Foto
Bursa / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Donald Trump
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Banca Națională a României
Apple. Foto: Freepik.com
O femeie completează un formular / Foto: Freepik
Astronaut. Foto: Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
La bancă
Portul Shanghai

pixel