BCE, semnal de alarmă: Pregătiți-vă pentru şocuri geopolitice

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
BCE / FOTO: BCE
BCE / FOTO: BCE
Un avertisment transmis de oficialii BCE.

Băncile din zona euro demonstrează o reziliență solidă, dar trebuie să fie pregătite pentru a face față șocurilor geopolitice și amenințărilor macro-financiare, a avertizat joi Claudia Buch, președintele Consiliului de Supraveghere al Băncii Centrale Europene (BCE), potrivit Reuters.

Turbulențe financiare cauzate de schimbările politice și conflictele geopolitice

Modificările semnificative ale politicilor administrației Trump în sectoare cheie au generat în ultimele luni instabilitate pe piețele financiare, iar autoritățile analizează impactul acestora asupra creșterii economice, stabilității financiare și riscurilor sistemice.

Aceste provocări se adaugă presiunilor deja existente, precum stresul financiar și politic declanșat de invazia Ucrainei de către Rusia și sancțiunile economice impuse ulterior de Occident.

Capital suficient și sisteme robuste de gestionare a riscurilor

„O potențială deteriorare a calității activelor și posibile perturbări economice, provocate de conflictele geopolitice sau de efectele sancțiunilor financiare, necesită o atenție ridicată. Băncile trebuie să dispună de un nivel suficient de capital, o guvernanță solidă și sisteme eficiente de gestionare a riscurilor”, a subliniat Claudia Buch.

În plus, raportul anual al BCE privind activitățile de supervizare atrage atenția asupra riscurilor asociate securității cibernetice. Conform documentului, băncile trebuie să fie pregătite pentru astfel de amenințări și să identifice eventualele vulnerabilități care ar putea afecta reziliența sistemului financiar.

Apel pentru accelerarea reformelor legislative în sectorul bancar

Claudia Buch a cerut, de asemenea, accelerarea procesului legislativ privind gestionarea crizelor bancare și asigurarea depozitelor. Aceasta consideră că o reglementare mai rapidă este esențială pentru a permite o mai bună gestionare a falimentelor bancare și pentru a proteja mai eficient deponenții.

BCE continuă să monitorizeze riscurile și să îndemne băncile europene să își consolideze mecanismele de apărare în fața provocărilor economice și geopolitice tot mai complexe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF
Sursa foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Pexels.com
Ilie Bolojan / Foto: gov.ro

pixel