BCE solicită creditorilor să gestioneze riscurile în creștere generate de băncile din umbră

Autor: Dana Mihai
Data publicării:
BCE
BCE
Andrea Enria, președintele Consiliului de Supervizare Bancară din cadrul BCE, a avertizat că băncile din umbră din zona euro înregistrează o creștere rapidă și prezintă un risc semnificativ pentru întregul sistem financiar. În consecință, creditorii trebuie să adopte o abordare mai restrictivă atunci când interacționează cu astfel de entități, conform informațiilor transmise de Reuters.

Fondurile de investiții și firmele de asigurări, cunoscute sub numele de bănci din umbră, acum dețin active în valoare de 31.000 miliarde de euro, echivalent cu 80% din sectorul bancar supravegheat. Cu toate acestea, reglementările pentru aceste entități sunt mult mai puțin restrictive, ceea ce le permite să-și asume adesea riscuri mai mari."Riscurile în rândul intermediarilor financiari non-bancari (NBFI) s-ar putea intensifica în următoarele luni, în contextul actualelor politici monetare menite să readucă inflaţia la ţinta băncii centrale", susţine Enria, argumentând că riscurile au crescut "profund".

Gradul de îndatorare în sectorul bancar din umbră a crescut semnificativ, existând dovezi ale unei pregătiri insuficiente pentru a face faţă cererii sporite de lichidităţi, a avertizat oficialul BCE.

Temerile sunt accentuate de faptul că băncile din umbră sunt în mare măsură nereglementate, iar riscurile pot creşte deoarece nu se fac verificări, a apreciat Enria.

Dar băncile din umbră sunt strâns conectate cu sectorul bancar reglementat şi turbulenţele s-ar putea extinde către creditorii tradiţionali, astfel încât băncile trebuie să gestioneze în mod activ riscurile cu care se confruntă clienţii.

De asemenea, băncile din umbră tind să facă afaceri cu un mic grup de băncile de importanţă sistemică, iar în acest fel problemele lor vor afecta şi principalele bănci din Europa.

Deşi ar fi ideale noi reglementări, acestea necesită timp pentru a fi negociate şi implementare, iar băncile rămân vulnerabile pe termen scurt. Până acum, cea mai importantă protecţie pentru bănci este să conştientizeze riscurile şi să le gestioneze activ când au de-a face cu sectorul bancar din umbră, a explicat Enria.

Băncile de importanţă sistemică globală din zona euro sunt: BNP Paribas, Deutsche Bank, BPCE, Credit Agricole, ING, Santander, Societe Generale şi UniCredit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
ANAF
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce restricții de trafic în Teleorman

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii...

Termocentrala de la Turceni
Wang Yi
Programul Casa Verde Fotovoltaice
Un călător se uită la avioanele de pe pista de aterizare / Foto: Freepik
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
Poluare / Foto: Freepik
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea

pixel