BCE spune că UE trebuie să adopte euro digital, iar băncile nu sunt deloc fericite

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
BCE / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
BCE / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
BCE spune că Europa are nevoie de un euro digital pentru a face față inițiativelor SUA privind monedele stabile.

Băncile din zona euro trebuie să adopte un euro digital pentru a contracara eforturile președintelui Donald Trump de a promova monedele stabile, un tip de monedă digitală susținută în principal de dolarul american, a declarat Piero Cipollone, membru al board-ului executiv al Băncii Centrale Europene (BCE), conform Reuters.

Trump a anunțat că va sprijini dezvoltarea și extinderea globală a monedelor digitale stabile, susținute de dolarul SUA, în cadrul unei strategii mai ample privind criptomonedele, prezentată într-un ordin executiv emis joi.

Piero Cipollone a subliniat că această inițiativă americană riscă să atragă clienți departe de băncile europene, consolidând astfel necesitatea ca BCE să lanseze propria monedă digitală.

„Cuvântul cheie aici este global. Această strategie va dezintermedia băncile, care vor pierde comisioane și clienți. De aceea este imperativ să avem un euro digital,” a explicat Cipollone în cadrul unei conferințe desfășurate la Frankfurt.

Monedele stabile funcționează similar fondurilor de pe piața monetară, oferind expunere la ratele dobânzilor pe termen scurt în monede oficiale, predominant dolarul SUA. În schimb, un euro digital ar reprezenta un portofel electronic garantat de BCE, dar gestionat de instituții financiare, precum băncile. Acesta ar permite utilizatorilor, inclusiv celor fără cont bancar, să efectueze plăți. Totuși, deținerile ar fi limitate la câteva mii de euro și nu ar genera dobânzi.

Cu toate acestea, băncile din zona euro și-au exprimat îngrijorarea că un euro digital ar putea „goli cuferele”, determinând clienții să-și transfere numerarul în portofelul digital garantat de BCE.

BCE explorează în prezent modul în care un euro digital ar putea funcționa în practică, dar o decizie finală privind lansarea sa va fi luată doar dacă Parlamentul European aprobă legislația necesară.

În contrast, ordinul executiv al președintelui Trump interzice Rezervei Federale a SUA să emită o monedă digitală a băncii centrale (CBDC).

Pe plan global, țări precum Nigeria, Jamaica și Bahamas au lansat deja monede digitale ale băncilor centrale, iar alte 44 de state, inclusiv Rusia, China, Australia și Brazilia, desfășoară proiecte pilot, potrivit think tank-ului Atlantic Council.

În Regatul Unit, planurile pentru o monedă digitală a băncii centrale au fost amânate. Deși fostul premier Rishi Sunak a susținut această inițiativă în 2021, actualul guvern și Banca Angliei și-au exprimat rezerve, invocând preocupări legate de confidențialitate și atractivitatea sistemelor existente de plată.

Monedele digitale ale băncilor centrale ar permite efectuarea plăților online și, în unele cazuri, offline, concurând cu portofelele digitale, băncile online și criptomonedele. Acestea oferă utilizatorilor o siguranță sporită, fiind garantate de băncile centrale, indiferent de situația financiară a băncilor comerciale sau a furnizorilor de servicii de plăți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

BVB
Foto: Pexels.com
Ferma. Foto: Pexels.com
Inteligența Artificială / sursa foto: Freepik.com
Congresul SUA
PPentrolier / Foto: Freepik

Noi pete de combustibil descoperite în Marea Neagră

Până în prezent, din zonele afectate au fost colectate...

Groenlanda. Foto: pexels.com
Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
BCE / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Donald Trump
TikTok / sursa foto: Freepik.com / Grinvalds
Bună dimineața!
Kim Jong Un / Foto: KCNA
Brățară dacică / Foto: Captură video Artmark
Bitcoin / FOTO: Freepik
București / Foto: Freepik
Isterie in China
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Stirile diminetii. Foto: Pexels.com
Fotografie de la cottonbro studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/birou-masa-de-lucru-laptop-barba-i-6803551/
Vladimir Putin și Donald Trump la G20 de la Osaka
Bursă / Sursa foto: Freepik.com
Uniunea Europeana

pixel