Belgienii nu mai construiesc gigafabrica de acumulatori de la Galați. România pierde o investiție de 1,4 mld. €

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Fabrică ABEE
Fabrică ABEE
România pierde investiția de 1,4 miliarde de euro care ar fi trebuit să o facă compania belgiană ABEE la Galați.

Reprezentanți guvernamentali au dezvăluit pentru Profit.ro că România a pierdut investiția belgienilor de la Avesta Battery and Energy Engineering (ABEE) pentru că aceștia ar fi solicitat un ajutor de stat dedicat, ceea ce nu au primit cât și necooncordanța unor date, o problemă care a venit din partea autorităților locale.

În luna iulie Avesta Holding anunța că își extinde capacitatea de producție de baterii cu o nouă gigafabrică în Europa.

Aceasta va fi dedicată producției de celule avansate de baterii cu fosfat de fier litiu (LFP). Această facilitate de ultimă generație va avea inițial o capacitate de 5 gigawați-oră (GWh) pe an, urmând să susțină exclusiv Avesta Battery & Energy Engineering (ABEE), BE-Volt și alți parteneri strategici. Pe măsură ce fabrica va crește, capacitatea sa va atinge 20 GWh, plasând ABEE în prima linie a revoluției bateriilor din Europa.

În luna iulie ministrul economiei Radu Oprea spunea că: "Una dintre priorităţile Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului este accelerarea integrării României în lanţul valoric european al bateriilor în conformitate cu politicile şi reglementările europene pentru a crea cadrul optim de dezvoltare pentru electromobilitate, parte a obiectivelor Green Deal. De aceea, salut lansarea proiectului Romvolt, care presupune construcţia unei fabrici de celule de baterii pe litiu-ion la Galaţi, cu o capacitate totală de 22 GW. Pe lângă faptul că vom avea o fabrică de baterii electrice de ultimă generaţie, investiţia va crea noi locuri de muncă şi va întări ecosistemul industrial din ţara noastră. Prin Romvolt, România face tranziţia de la un stat consumator la unul producător de celule de baterii pe litiu-ion", afirma oficialul român la evenimentul de lansare al Romvolt de la Galați.

ABEE transmitea la rândul său că: "Romvolt este un proiect de fabrică de baterii litiu-ion din Galaţi, România, cu o capacitate totală de producţie de 22 GWh şi investiţie totală de 1,4 miliarde de euro. Producţia de baterii este crucială pentru UE datorită situaţiei actuale a pieţei în care China domină aprovizionarea cu baterii Li-ion. Sunt necesare mai multe capacităţi de producţie în viitor pentru a satisface cererea europeană aflată în creştere. Romvolt va furniza baterii în principal pentru industria auto, în România aflându-se Renault/Dacia şi Ford, dar şi pentru piaţa staţionară, deoarece stocarea este necesară pentru tranziţia la energie regenerabilă. Romvolt se aliniază viziunii guvernului român de integrare a României în lanţul valoric al bateriilor la nivel european şi îşi propune să facă din România o sursă de aprovizionare cu baterii în producţia şi utilizarea durabilă a bateriilor pentru întreaga Europă".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com

pixel