Ben Oni Ardelean: România trebuie să facă diplomație ECONOMICĂ

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Ben Oni Ardelean / Foto: captură video
Ben Oni Ardelean / Foto: captură video
EXCLUSIV
Deputatul Ben Oni Ardelean, vicepreședinte al comisiei de politică externă din Camera Deputaților, a făcut o serie de aprecieri interesante în legătură cu rolul diplomației în economia României, în cadrul unei emisiuni difuzate de DCNews.

”Există zone de extern unde ar trebui să existe zeci de consilieri economici, nu unul. Gândiți-vă! Comerțul exterior al României, în anii 90 avea 1.800 de oameni, acum sunt în jur de 55. Dacă vrem să aducem cu adevărat investitori avem nevoie să ieșim să ne promovăm. Pe posturi de televiziune precum CNN, Fox News sau care vreți dvs. o să vedeți Africa, India dar nu reclame cu România”.

Întrebat dacă a discutat despre aceste lucruri cu ministrul de Externe, Ben Oni Ardelean spus că a a vorbit cu toți miniștrii de Externe ai României de când a intrat în politică adică din anul 2008 și a punctat spunând că România trebuie să facă diplomație economică. Politicianul a afirmat că ”România trebuie să facă bani” și că ”în jurul nostru un potențial economic fantastic pe care noi nu îl atragem” și că după ce vom face bani vom putea să și investim ca de pildă în sănătate.

Liberalul a explicat că: ”Toată zona de diplomație economică se află la alt minister, se află la IMM-uri. Iar cel care se ocupă de diplomația economică nu este în subordinea ambasadorului ci a ministrului care se află în România. O situație anapoda care trebuie rezolvată!”.

Politicianul a spus că inclusiv ambasadorii ar trebui să facă eforturi pe plan economic: ”Cred că modul în care facem diplomație în extern trebuie schimbat. Pe alocuri se face diplomație ca în anii 60 când erau spopnații românii emigrați. Repet hai să facem bani!”

Citește și: Dăianu: România are nevoie vitală de NATO, de Uniunea Europeană şi de parteneriatul cu SUA

"Eu nu cred într- nouă ordine mondială. Ea poate fi judecată într-un registru simplist într-un fel. Care sunt regulile? Acesta este marea întrebare. Care sunt regulile? Aşa cum am avut şi reguli ale Războiului rece. Sunt reguli şi trebuie să ai reguli pentru că cel puţin este nevoie de furnizarea de bunuri publice în spaţiul global. Lupta contra pandemiei nu se face numai în Europa sau în Statele Unite. Trebuie să o faci la scară globală. Schimbările climatice reclamă cooperare, colaborare. Deci care este dozajul între confruntare şi colaborare? Referitor la România, câteva enunţuri. Oricât am crede că poţi să ai creativitate în diplomaţie şi politică externă, trebuie să ai opţiuni. Poţi să ai o diplomaţie către toate azimuturile, în sensul văzând şi făcând. Deci România are nevoie vitală de NATO şi de Uniunea Europeană. Vedeţi că şi în dezbaterea noastră de acum nu există Uniunea Europeană.(...) O avea Uniunea Europeană slăbiciuni structurale, dar noi suntem aici. Nu putem să ignorăm. Avem nevoie vitală de Uniunea Europeană şi de NATO şi de parteneriatul cu SUA", a spus Daniel Dăianu, la conferinţa "A 3-a ordine mondială", organizată de Oxygen events împreună cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române.

El a declarat că a fost la dezbateri cu figuri ilustre europene, cu ani buni în diplomaţie şi în Parlamentul European, care au spus clar: "vă puteţi chiar bizui pe Statele Unite dacă se întâmplă ceva foarte rău?"

"Vedeţi, dacă europenii spun aşa ceva, pun asemenea întrebări, aşa ceva mi se pare foarte grav şi o spun public. Deşi totuşi în pofida unor asemenea întrebări care sunt periculoase chiar prin enunţarea lor noi aici trebuie să avem statornicie şi să contribuim la repararea unde este nevoie a relaţiei transatlantice şi la consolidarea Uniunii Europene", a afirmat Daniel Dăianu.

Acesta a precizat că România are o aşezare geografică foarte complicată. Citește mai mult AICI

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...

Foto: Freepik.com

pixel