Benzina s-a ieftinit un pic. Preţul carburanţilor în România, astăzi, 1 iunie 2023

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
De ce mașinile electrice din Marea Britanie riscă să intre într-o "gaură neagră masivă
De ce mașinile electrice din Marea Britanie riscă să intre într-o "gaură neagră masivă
Preţul carburanţilor în România în prima zi a lunii iunie. Litrul de benzină cunoaște o ușoară ieftinire. În cazul motornei, nici o schimbare.

În ce privește benzina standard, cea mai ieftină costă 6,46 lei, și se înregistrează la o sigură stație Petrom din București, care se găsește pe Str. Dr. Herescu Petre, nr. 2A, Sector 5.

La restul stațiilor, benzina standard se găsește la prețuri între 6,47 lei și 6,67 lei. Pentru benzina premium, prețurile variază de la 6,92 lei și 7,32 lei. 

Cea mai ieftină motorină standard stagnează în continuare și costă 6,46 lei și se găsește la o stație Petrom din București, mai exact Str. Dr. Herescu Petre, nr. 2A, Sector 5. Motorina premium costă între 6,82 lei și 7,08. 

Concluzia unui studiu

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.

Petrolul, ceva mai ieftin 

În ceea ce privește piața petrolului, prețul barilului a scăzut în prima parte a zilei de joi, pentru a treia ședință consecutivă, după ce datele au arătat o creștere surprinzător de mare a stocurilor de țiței din SUA săptămâna trecută, ceea ce a declanșat temeri legate de un exces de ofertă, pe fondul semnelor de slăbire a cererii din China.

Petrolul marca Brent cu livrare în luna august a pierdut 40 de cenți, sau 0,6%, la 72,20 dolari pe baril, în timp ce West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 39 de cenți, sau 0,6%, la 67,70 dolari pe baril. Ambii indici de referință au pierdut miercuri mai mult de un dolar, după scăderi semnificative în ziua precedentă.

Stocurile de țiței din SUA au crescut cu aproximativ 5,2 milioane de barili săptămâna trecută, potrivit unor surse de pe piață care citează cifrele publicate miercuri de American Petroleum Institute. Aceasta comparativ cu o estimare a unui sondaj Reuters care estima o scădere de 1,4 milioane de barili.

Într-un alt semn negativ, stocurile de benzină au înregistrat, de asemenea, o creștere surprinzătoare de aproximativ 1,9 milioane de barili în săptămâna până la 26 mai, potrivit datelor, comparativ cu estimările privind o scădere de aproximativ 500.000 de barili.

Participanții la piață așteaptă acum datele guvernamentale privind stocurile de țiței din SUA, care vor fi publicate mai târziu joi. Aceste date au fost amânate cu o zi din cauza unei sărbători publice în Statele Unite la începutul săptămânii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel