Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
După câştigarea alegerilor din 2015, Partidul Dreptate şi Justiţie (PiS), care consideră sursele de energie regenerabilă ca fiind instabile, a introdus o serie de legi cu privire la parcurile eoliene care au făcut multe din aceste parcuri neprofitabile. În consecinţă, Polonia, ţară care îşi asigură cea mai mare parte din energie electrică din termocentrale pe bază de cărbune, a beneficiat de puţine investiţii în sursele regenerabile şi riscă să rateze ţintele impuse de Uniunea Europeană pentru anul 2020.
Însă anul trecut, Partidul Dreptate şi Justiţie (PiS) şi-a schimbat atitudinea faţă de energiile regenerabile. În încercarea de a readuce Polonia pe drumul respectării ţintelor UE în domeniul energiilor verzi, PiS a înlăturat măsurile de descurajare a parcurilor eoliene şi a început licitaţiile potrivit unui nou sistem de subvenţionare.
"Intenţionăm să creştem finanţarea pentru proiectele de energie regenerabilă în acest an. Suntem foarte mulţumiţi de schimbarea atitudinii Guvernului faţă de sursele regenerabile", a declarat directorul regional BERD, Grzegorz Zielinski. Potrivit acestuia, în perioada 2012-2014, finanţarea BERD pentru proiectele de energie regenerabilă a fost una cuprinsă între 250 şi 350 milioane euro pe an. Acum BERD ar putea să îşi crească finanţarea totală în Polonia până la 650 milioane euro de la 560 milioane euro anul trecut.
Citește și: Șeful Danske Bank demisionează într-un scandal de spălare de bani în valoare de 200 de miliarde de euro
"Plecăm de la ipoteza că în acest an vom reveni la aceste nivele, având în vedere că în ultimii trei ani finanţarea pentru regenerabile a fost practic zero", a spus Zielinski. Acesta a adăugat că BERD se aşteaptă să susţină noi proiecte de parcuri eoliene onshore şi parcuri fotovoltaice în acest an, precizând că nu exclude o cooperare cu marile companii energetice controlate de statul polonez. "Credem că există posibilitatea să cooperăm cu ei în proiectele regenerabile, în special când vine vorba de parcuri eoliene offshore, având în vedere mărimea lor", a spus Zielinski.
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu. În România, BERD se numără printre investitorii instituţionali de top. Până în prezent, banca a investit aproape 8 miliarde de euro în ţară în peste 400 de proiecte. Numai în 2017 a investit 550 de milioane de euro în România. Din această finanţare, peste 500 de milioane de euro au fost furnizate sectorului privat, cel mai înalt nivel din ultimii şapte ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...
Gazprom, pe fondul pierderilor...
Grupaj de știri.