BERD pune la dispoziția fermierilor români 20 de milioane de euro pentru a crește siguranța alimentară
Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Fermierii vor primi 1.500 de lei pe hectar pentru culturile afectate de secetă – proiect  / Foto: Unsplash
Fermierii vor primi 1.500 de lei pe hectar pentru culturile afectate de secetă – proiect / Foto: Unsplash
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat marţi că a aprobat un împrumut de 20 de milioane de euro către Agricover Credit IFN, un creditor agricol nebancar, pentru a susţine investiţiile şi nevoile de finanţare a capitalului de lucru ale fermierilor, informează un comunicat de presă.

Împrumutul face parte din Cadrul de Rezilienţă şi Mijloace de Subzistenţă al BERD, în valoare de două miliarde de euro, cadru ce are ca scop susţinerea ţărilor şi companiilor afectate de războiul asupra Ucrainei.

Ţările vecine României, Ucraina şi Rusia, sunt ambele mari producătoare de cereale, iar preţul grâului, care era cu aproape 50% peste media din 2017-2021 în februarie, când Rusia a invadat Ucraina, a crescut constant de la începutul războiului. După recolte slabe, pandemia de Covid-19 şi problemele legate de lanţul de aprovizionare exacerbate de război, stocurile globale de cereale au fost cu peste 30% sub media ultimilor cinci ani.

România a atins o producţie agricolă record în 2021 şi are o capacitate semnificativă de producţie de cereale şi seminţe oleaginoase. În timp ce fermierii români se confruntă cu o creştere a preţurilor materiilor prime şi a facturilor la energie, această producţie record, împreună cu preţurile ridicate de vânzare şi cererea internaţională de culturi mai mare, se combină pentru a sprijini fermierii locali să se adapteze mediului actual.

Agricover Credit IFN lucrează cu peste 4.700 de fermieri din România. Este o subsidiară a Agricover Holding, care oferă fermierilor servicii financiare şi de agrobusiness printr-un model de afaceri bine integrat, centrat pe satisfacerea nevoilor esenţiale ale fermierilor. Compania, client BERD din 2018, este deţinută integral de către Agricover Holding S.A., un jucător major în sectorul agricol românesc, cu peste 20 de ani de activitate, în care BERD este acţionar.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu.

În România, unde este un investitor major, BERD se concentrează asupra finanţării infrastructurii, creşterii productivităţii şi consolidării sectorului financiar. Până în prezent, BERD a investit aproape 9,7 miliarde de euro în 488 de proiecte în România. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel