BERD și IFC finanțează cea mai mare investiție străină directă din Ucraina, în domeniul telecomunicațiilor

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Telecomunicații
Telecomunicații
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Corporația Financiară Internațională (IFC) vor finanța cu 435 de milioane de dolari noua companie de telecomunicații care va fuziona în Ucraina.

Aceasta este cea mai mare investiție străină directă de la războiul declanșat de invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, relatează Reuters.

Un consorțiu de investitori condus de miliardarul francez Xavier Niel a anunțat luna trecută finalizarea unei tranzacții pentru achiziționarea și fuziunea operatorului de telefonie mobilă Lifecell din Ucraina cu furnizorul de servicii Datagroup-Volia din țară.

BERD și IFC vor furniza fiecare 217,5 milioane de dolari pentru a ajuta la finanțarea achiziției, a declarat Holger Muent, directorul BERD pentru telecomunicații, media și tehnologie.

„Aceasta este schimbarea jocului”, a spus el într-un interviu online, confirmând planurile de a face investiția.

„Va crea al doilea cel mai mare operator de acest tip din țară, ceea ce duce la o viteză mai mare, o acoperire mai bună, un consum mai mic de energie pentru rețea și, de asemenea, mai multă rezistență în rețea.”

Cel mai mare furnizor de telecomunicații din Ucraina este Kyivstar, care este deținut de VEON, listat la Amsterdam.

Consorțiul este condus de NJJ, un holding francez de investiții în telecomunicații deținut de Niel. NJJ a încheiat un parteneriat cu Horizon Capital, un important fond de capital privat cu sediul în Ucraina, și cu Mykhailo Shelemba, fost director general al Datagroup-Volia, în prezent director general al grupului nou fuzionat.

 

Sprijin european

Pentru a reduce riscurile, o parte din împrumuturile BERD și IFC este acoperită de garanții oferite de guvernul Franței și de Comisia Europeană.

„Prin consolidarea conectivității digitale și a rezilienței rețelelor, furnizăm un serviciu vital pentru milioane de ucraineni, reafirmându-ne în același timp angajamentul față de țară”, a declarat Makhtar Diop, director general al IFC.

„Acesta transmite un mesaj puternic investitorilor globali cu privire la reziliența și potențialul semnificativ al economiei Ucrainei.”

Invazia a afectat economia ucraineană, provocând fuga a milioane de oameni, în timp ce orașele și infrastructura sunt bombardate în mod regulat. Kyiv School of Economics (KSE) estimează că pierderile Ucrainei din cauza războiului se ridică la 1.164 de miliarde de dolari.

 

Economia Ucrainei, luată la țintă

Economia s-a contractat cu aproximativ o treime în 2022, primul an al invaziei la scară largă, înainte de a reveni la o creștere modestă.

Cercetarea KSE a estimat că pierderile financiare indirecte suferite de infrastructura digitală și de sectorul IT s-au ridicat la 19,3 miliarde de dolari. Pe lângă infrastructura deteriorată și veniturile pierdute, companiile ucrainene de telecomunicații au suferit pierderi suplimentare din cauza numeroaselor provocări din sectorul energetic.

Rusia și-a intensificat bombardamentele asupra infrastructurii energetice ucrainene în martie, dezactivând jumătate din capacitatea de producție disponibilă a țării și provocând pene de curent lungi și frecvente pentru milioane de oameni.

Directorul BERD pentru telecomunicații a declarat că societatea rezultată în urma fuziunii va fi mai avea probleme cauzate de întreruperile de curent, deoarece o parte din traficul de date din rețeaua sa mobilă ar putea trece prin cabluri de fibră optică, consumând mai puțină energie. Acesta a subliniat, de asemenea, potențialul de creștere al sectorului, Ucraina încercând să își modernizeze și să își reconstruiască economia.

În aproape 32 de luni de război, BERD a furnizat Ucrainei peste 4,8 miliarde de euro. IFC a investit 1,6 miliarde de dolari, inclusiv peste 1,1 miliarde de dolari din fonduri proprii și 530 de milioane de dolari mobilizați de la alți investitori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cheia de la casa mult dorită / FOTO: Freepik
Mașini în trafic
Turiști / Foto: Freepik

INS: Crește numărul turiștilor care vin în România

Conform datelor INS, crește numărul turiștilor care...

Hidroelectrica / FOTO: https://www.facebook.com/hidroelectricaoficial/
CEC Bank
Termocentrală
foto: pexels.com
Industrie
Turism
BVB
Palatul Victoria

Au crescut arieratele bugetare în septembrie 2024

Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu...

Mașină electrică / FOTO: Freepik
Volkswagen / Foto: Chris Verwymeren / Flickr
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres

Țara unde 18% dintre decese sunt din cauza poluării

În India, a cincea economie a lumii, sute de milioane de...

Servere

Datele dumneavoastră, păstrate în Norvegia

Este vorba despre proiectului Clover, o inițiativă...

Tribunal
Inteligența artificială / FOTO: Freepik
Titluri Tezaur / Ilustrațe: Oana Pavelescu

Vouchere sociale. Ultima tranşă de bani din anul 2024

Programul "Sprijin pentru România" 2024 se apropie de...

Rachete de interceptare pentru Iron Dome / FOTO: Wikipedia

Israel: costul exorbitant al războiului

Economia israeliană plătește un preț mare pentru...

Dolari. Foto: pexels.com
Discuții, simulări, ipoteze / FOTO: Freepik
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels

ONRC: Mii de firme au intrat în insolvenţă anul acesta

5.119 firme şi PFA au intrat în insolvenţă în primele...

Avion / FOTO: Freepik

România a cumpărat un avion pentru însămânţarea norilor

Livrarea în România de către compania Fargo Jet, din...


pixel