Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
"Bursa a revenit pe creştere în primul trimestru însă pe volume modeste de tranzacţionare comparativ cu primele trei luni ale anului trecut. O participare mult mai ridicată a populaţiei la piaţa de capital trebuie să fie o prioritate a BVB şi a întregii comunităţi financiare pentru a schimba semnificativ premisele de dezvoltare viitoare a pieţei locale de capital", a declarat Adrian Tănase.
La rândul său, preşedintele Bursei, Lucian Anghel, a explicat că primul trimestru a fost caracterizat de o amplă volatilitate într-o piaţă care a trecut de la minus la plus, iar investitorii au beneficiat de clarificări legislative, continuarea unei activităţi economice intense şi randamente generoase ale dividendelor, care au fost de circa 9% anul trecut pentru principalele companii listate, printre cele mai mari din lume.
Bursa de Valori Bucureşti a încheiat primul trimestru cu toţi indicii pe plus, într-un context intern şi internaţional marcat de incertitudini. Indicele BET, principalul indice al pieţei de capital locale, care include cele mai tranzacţionate 16 companii cu excepţia SIF-urilor, a înregistrat un avans de 9% de la începutul anului şi a închis luna martie la un nivel de 8.045 de puncte. O creştere tot de 9% a avut şi BET-TR, indicele care include şi dividendele oferite de companiile din BET. "România a ajuns astfel să ocupe locul al 13-lea în Uniunea Europeană în funcţie de ritmul de creştere înregistrat de indicii principali ai burselor europene", subliniază documentul.
Citește și: Bursa de Valori București, cea mai mare scădere de la criza economică din 2008
În plus, incertitudinile interne şi externe s-au reflectat într-o valoare medie zilnică de tranzacţionare de 9,33 milioane euro, în scădere faţă de anul trecut. Valoarea totală de tranzacţionare cu toate tipurile de instrumente financiare s-a diminuat în primul trimestru, însă s-a menţinut peste pragul de jumătate de miliard de euro.
La finalul primului trimestru, valoarea de piaţă a companiilor româneşti a fost de 19,3 miliarde euro comparativ cu 18,1 miliarde euro la finalul anului trecut, ceea ce înseamnă un avans de 6,6%. Capitalizarea bursieră a tuturor companiilor listate pe piaţa reglementată a BVB a depăşit 33,3 de miliarde de euro în ultima şedinţă de tranzacţionare din martie 2019, comparativ cu 30,6 miliarde euro la final de 2018, în creştere cu 8,8%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Guvernul s-a decis în privința...
Rating susţinut de apartenenţa...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
SUA apără acordul propus de...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...
Aplicația de inteligență...
Afacerile stârnesc interes până...
Data de 28 februarie 2025 este...
Donald Trump a câștigat...
Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....
SUA ar putea tăia accesul...
Care este secretul? Nu este...
O selecție a celor semnificative informații ale zilei...
Cercetătorii chilieni au...
Hon Hai propune o colaborare cu...
La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...
Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...
Bursa de la București încheie...
Libera circulație...