Bilanțul fondurilor europene. Rata absorbției, sub media europeană
Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Intrările nete ale lunii au totalizat 269 milioane de lei
Intrările nete ale lunii au totalizat 269 milioane de lei
Rata absorbţiei consolidate de fonduri europene la nivelul României este de 32%, respectiv 9,8 miliarde de euro, faţă de media europeană de 35%, a declarat vineri, Roxana Mînzatu, ministrul Fondurilor Europene, demis în urma moţiunii de cenzură adoptată, joi, de Parlament.

"Dacă în decembrie 2016 vorbeam de plăţi efectuate în proiecte de circa 100 de milioane de euro, adică 0,4% din alocarea aferentă României de la Uniunea Europeană, astăzi, în octombrie 2019, plăţile efectuate se apropie de 6 miliarde de euro, 5,9 miliarde de euro, însemnând plăţi în valoare de 22,2%. Aici ne referim strict la plăţile efectuate pe programele din Politica de Coeziune, deci nu sunt incluse Programul Naţional de Dezvoltare Rurală şi Programul Operaţional Pescuit, bineînţeles nici subvenţiile care sunt şi ele susţinute din fonduri europene. Astfel încât rata absorbţiei consolidate la nivelul ţării noastre astăzi este de 32%. Deci vorbim de o sumă de 9,8 miliarde de euro. Sumă care a fost cerută şi rambursată de către Comisia Europeană României. Suntem într-adevăr sub media europeană. Media europeană este undeva la 35%. Ne străduim să recuperăm", a spus Roxana Mînzatu, în cadrul unei conferinţe de presă prilejuite de prezentarea bilanţului în domeniul fondurilor europene.

Aceste afaceri mici le poți începe cu ajutorul fondurilor europene

Aceasta a menţionat, referitor la rezultatele guvernării PSD în intervalul 2017 - prezent, că trebuie pornit de la faptul că România are la dispoziţie pe hârtie o alocare de 31 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană, din care bani aferenţi Politicii de Coeziune, bani care sunt gestionaţi de Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul Dezvoltării Regionale, sunt 23 de miliarde de euro.

"Dacă în decembrie 2016 aveam apeluri lansate în valoare de 15 miliarde de euro, 54% din valoarea programelor operaţionale existente, din care 24% au fost relansate ulterior pentru că nu au fost concepute corect, în intervalul 2017 - 2019 s-au lansat în total 10,4 miliarde de euro, 41% din alocarea programelor operaţionale. Astăzi avem apeluri lansate în valoare de 25,4 miliarde de euro, adică 95% din suma disponibilă pentru România", a afirmat Roxana Mînzatu.

În ceea ce priveşte contractele semnate, ea a a afirmat că, dacă în decembrie 2016 erau 238 de contracte de finanţare semnate, în valoare de 1,3 miliarde de euro, însemnând 5% din alocarea pe programele operaţionale, iar din acestea toate erau proiecte fazate din exerciţiul 2007- 2013, în prezent s-a ajuns la 7.112 contracte semnate, în valoarea de 21 de miliarde de euro, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

OpenAI va detecta imaginile create cu AI generativă

Concret, este vorba despre un instrument nou al celor de...

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

De ce americanii vor să interzică TikTok

TikTok și proprietarul rețelei de socializare,...

Porturile belgiene, invadate de mașini electrice chinezești

Consecință a volumului impresionant de producție al...

Bijuterii: Richemont achiziționează grupul italian Vhernier

Gigantul elvețian Richemont, proprietar printre altele...


pixel