Bitcoin sare de 50.000 de dolari

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Bitcoin / FOTO: Freepik
Bitcoin / FOTO: Freepik
Criptomoneda beneficiază de revenirea efectului pozitiv al lansării unui nou produs de investiții, un fond de indice bitcoin (ETF).

Bitcoin a depășit luni pragul de 50.000 de dolari pentru prima dată în mai mult de doi ani, pe măsură ce reacția inițială de la lansarea unui nou tip de investiție indexată la această monedă digitală se estompează, într-un context de apetit pentru risc reînnoit. În jurul orei 18:30, la Paris, prețul celei mai urmărite criptomonede a crescut cu 5,4%, până la 50.145,31 de dolari, după ce a atins un vârf de 50.327,56 USD, cel mai ridicat din decembrie 2021.

De la începutul anului, bitcoin a câștigat aproape 18% și a crescut cu peste 200% din ianuarie 2023. Criptomoneda a beneficiat de revenirea efectului pozitiv al lansării unui nou produs de investiții, un fond index bitcoin (ETF), care urmărește direct prețul activului digital. Foarte așteptat de sector, analiștii speră ca acest instrument nou să permită unei mari părți a publicului larg să investească în această criptomonedă fără a fi nevoită să o dețină direct.

În urma aprobării acestor ETF-uri de către organul de supraveghere al pieței americane, SEC, prețul bitcoin a crescut în consecință la 49.021 USD pe 11 ianuarie. Un fond existent aparținând managerului de active Grayscale, care deținea active de peste 28 de miliarde de dolari înainte de unda verde SEC, a fost transformat într-un ETF.

Cu toate acestea, dorind să încaseze câștiguri, unii dintre clienți fondului Grayscale au decis să retragă câteva miliarde de dolari, provocând pentru scurt timp scăderea valorii bitcoin. Dar „așa cum era de așteptat”, „ieșirile din fondul Grayscale s-au redus după primele două săptămâni”, notează Matteo Greco, analist la Fineqia.

Alți doi factori sunt „dezvoltarea apetitului pentru risc și a cererii pentru criptomonede”, vine în completare Victoria Scholar, de la Interactive Investors. În aprilie, un eveniment ar putea contribui cu adevărat la reducerea cantității de bitcoini aflați în circulație și, prin urmare, la creșterea valorii acestora. Este vorba despre „halving”, un fenomen tehnic care constă în înjumătățirea recompensei „minerilor” de bitcoini (cei care contribuie la crearea blockchain-urilor) și care are loc aproximativ o dată la patru ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sebastian Burduja
La birou / FOTO: Freepik

UE vs SUA: Ce nu au reușit europenii în ultimii 50 de ani

În raportul său despre competitivitatea europeană,...

Lingouri de aur / FOTO: Unsplash
Inginer / FOTO: Freepik
Casa Albă / Foto: Freepik

SUA pregătesc o nouă lovitură pentru China

Statele Unite urmează să implementeze noi reglementări...

La fermă / FOTO: Freepik

Vești bune de la APIA pentru mai mult de 400.000 de fermieri

Suma totală autorizată depășește 172,86 milioane de...

Se caută firmă / FOTO: Freepik
Petrol / sursa: Freepik.com
Bancnote / Foto: Oana Pavelescu
Tendințele noi în moda office
Recoltarea strugurilor dintr-o podgorie
Ceasuri / Foto: Emran Kassim / Flickr

Exporturile de ceasuri elvețiene s-au prăbușit în septembrie

Exporturile de ceasuri elvețiene înregistrează cea mai...

Tineri / Foto: Freepik
Platformă
Urmează unele modificări fiscale / Foto: Freepik
Bancă / Foto: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Gabriel Biriș / sursa: Facebook
Foto: pexels.com
Eximbank
Cosmin Marinescu
Instalație de gaze
Wizz Air

Avion Wizz Air, aterizare de urgenţă pe aeroportul Otopeni

O aeronavă Wizz Air cu 228 de pasageri la bord a...

Foto: Pexels.com

pixel