Bitcoin a depășit luni pragul de 50.000 de dolari pentru prima dată în mai mult de doi ani, pe măsură ce reacția inițială de la lansarea unui nou tip de investiție indexată la această monedă digitală se estompează, într-un context de apetit pentru risc reînnoit. În jurul orei 18:30, la Paris, prețul celei mai urmărite criptomonede a crescut cu 5,4%, până la 50.145,31 de dolari, după ce a atins un vârf de 50.327,56 USD, cel mai ridicat din decembrie 2021.
De la începutul anului, bitcoin a câștigat aproape 18% și a crescut cu peste 200% din ianuarie 2023. Criptomoneda a beneficiat de revenirea efectului pozitiv al lansării unui nou produs de investiții, un fond index bitcoin (ETF), care urmărește direct prețul activului digital. Foarte așteptat de sector, analiștii speră ca acest instrument nou să permită unei mari părți a publicului larg să investească în această criptomonedă fără a fi nevoită să o dețină direct.
În urma aprobării acestor ETF-uri de către organul de supraveghere al pieței americane, SEC, prețul bitcoin a crescut în consecință la 49.021 USD pe 11 ianuarie. Un fond existent aparținând managerului de active Grayscale, care deținea active de peste 28 de miliarde de dolari înainte de unda verde SEC, a fost transformat într-un ETF.
Cu toate acestea, dorind să încaseze câștiguri, unii dintre clienți fondului Grayscale au decis să retragă câteva miliarde de dolari, provocând pentru scurt timp scăderea valorii bitcoin. Dar „așa cum era de așteptat”, „ieșirile din fondul Grayscale s-au redus după primele două săptămâni”, notează Matteo Greco, analist la Fineqia.
Alți doi factori sunt „dezvoltarea apetitului pentru risc și a cererii pentru criptomonede”, vine în completare Victoria Scholar, de la Interactive Investors. În aprilie, un eveniment ar putea contribui cu adevărat la reducerea cantității de bitcoini aflați în circulație și, prin urmare, la creșterea valorii acestora. Este vorba despre „halving”, un fenomen tehnic care constă în înjumătățirea recompensei „minerilor” de bitcoini (cei care contribuie la crearea blockchain-urilor) și care are loc aproximativ o dată la patru ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...
Bursa de Valori Bucureşti a deschis pe verde şedinţa de...
Urmăriți o nouă ediție a...
Este un semnal de alarmă tras...
Abilitatea de a identifica...
Pentru greci, performanța...
Se alocă banii pentru...
Curs valutar BNR, 20 noiembrie...
Decizia vine în contextul unor...
Decizia afectează în mod direct aproximativ 4.000 de...
Banca Europeană de Investiții (BEI) a anunțat acordarea...
Dumitru Chisăliță, președintele...
Neliniștea geopolitică...