Decizie importantă privind prețurile la energie. Documentul a fost publicat
Guvernul s-a decis în privința...
La începutul acestei săptămâni, Comitetul de la Basel, structura care răspunde de coordonarea internațională a tot ceea ce înseamnă reglementări bancare, a aprobat reguli mai stricte în privința expunerii băncilor la criptoactive începând cu 2025.
În aceste condiții, un bitcoin se tranzacționa, miercuri la prânz, la aproximativ 16.870 de dolari, cu 5,3% mai puțin decât cu șapte zile înainte. Capitalizarea de piață a celei mai populare monede digitale s-a redus cu 20 de miliarde de dolari, ajungând la 323 de miliarde de dolari, potrivit datelor portalului specializat CoinGecko.
Comunitatea cripto rămâne pe tușă, a comentat Edward Moya, analist la Oanda. În opinia lui, piața este în căutarea următorului "cripto-domino" care va zgudui sectorul, după eșecul răsunător al platformei de tranzacționare FTX. Moya este de părere că starea de incertitudine care domină acest segment și poziția timidă a investitorilor sunt semnele unei furtuni care va fi declanșată de iminența unei clarificări majore pe frontul reglementărilor.
Intrare în faliment
În paralel, primii mari mineri de bitcoin sunt forțați de împrejurări să-și reducă activitatea. American Core Scientific a depus o cerere de intrare în faliment la un tribunal din Texas. O decizie motivată de datoriile uriașe acumulate, estimate între 1 și 10 miliarde de dolari, contractate de la 1.000 până la 5.000 de creditori, potrivit mai multor mass-media.
Considerat unul dintre cei mai importanți jucători din industrie, American Core Scientific, cu sediul în Austin reprezintă, de unul singur, aproximativ 10% din puterea de calcul (rata de hash) utilizată pentru a securiza blockchain-ul Bitcoin. Compania a fost listată pe piața Nasdaq la sfârșitul lunii ianuarie, după ce a fuzionat cu Power & Digital Infrastructure Acquisition în cadrul unei tranzacții Spac.
Principalul rival al Bitcoin, ether, a înregistrat și el o scădere de aproape 8% pe săptămână, până la 1216 dolari. Capitalizarea de piață a celor aproximativ 13.000 de criptomonede monitorizate de CoinGecko s-a redus cu 60 de miliarde de dolari, ajungând la 846 de miliarde de dolari.
Clasificare a activelor criptografice
Comitetul de la Basel a aprobat, luni, standarde mai stricte privind expunerea băncilor la activele digitale, reguli care vor intra în vigoare la începutul anului 2025. Scopul: să determine băncile să își consolideze bilanțurile pentru a evita o nouă criză financiară, în timp ce căderea platformei FTX la jumătatea lunii noiembrie a scos la iveală fragilitatea continuă a ecosistemului criptografic.
S-a decis optimizarea de gestionare a noilor riscuri induse pentru băncile comerciale, impunând acestora din urmă să nu constituie rezerve prudențiale numai cu active cripto. Astfel, Comitetul de la Basel a ales să limiteze capitalul de rangul 1 în criptomonede la 1% și capitalul de rangul 2 la 2%. Experții din industrie estimează că suma totală, toate băncile la un loc, ar fi de aproximativ 3.000 de miliarde de dolari la prețurile actuale. Banca Reglementelor Internaționale (BRI) a optat pentru un prag de 1% în această vară.
Tot Comitetul de la Basel a stabilit, de asemenea, o clasificare a activelor criptografice în funcție de două categorii. Primul grup, considerat mai sigur, include activele tradiționale tokenizate și cele care beneficiază de mecanisme de stabilizare - acestea se numesc stablecoins. Al doilea include alte tipuri de criptomonede, care oferă mai puține garanții. Această separare de facto sugerează că băncile - centrale și comerciale - nu percep aceste două tipuri de active în același mod și că ele pot juca două roluri distincte în sistemul bancar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Guvernul s-a decis în privința...
Rating susţinut de apartenenţa...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...
Aplicația de inteligență...
Afacerile stârnesc interes până...
Data de 28 februarie 2025 este...
Donald Trump a câștigat...
Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....
SUA ar putea tăia accesul...
Care este secretul? Nu este...
O selecție a celor semnificative informații ale zilei...
Declarația Unică a suferit...
Premierul Marcel Ciolacu a...
Cercetătorii chilieni au...
Hon Hai propune o colaborare cu...
Continuă lucrările de modernizare a centralei de la...
La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...
Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...
Bursa de la București încheie...