Bloomberg dezvoltă un ChatGPT al lumii financiare

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Care este scopul acestor eforturi
Care este scopul acestor eforturi
Folosind datele colectate în ultimii ani, site-ul de știri economice își dezvoltă propria inteligență artificială cu scopul de a deveni o referință.

Chatbotul ChatGPT continuă să facă valuri. Unii chiar vor să-l copieze, să-l imite. Potrivit ziarului economic francez Les Echos, agenția de știri financiare Bloomberg, care acoperă toate piețele lumii, a decis să își lanseze propriul ChatGPT. Cum? Folosind propriilor date. 

Se pare că "BloombergGPT" a fost deja dezvoltat, acum afându-se într-un fel de fază de testare, de analiză. O primă versiune a fost prezentată, chiar dacă nu este accesibilă publicului larg. Având în vedere că oferă servici jucătorilor de pe piețele financiare de peste patruzeci de ani, Bloomberg ar putea să se bazeze pe un algoritm cu "50 de miliarde de parametri" și pe o gamă largă de date financiare, potrivit specialiștilor companiei și ai Universității Johns Hopkins.

Potrivit acestor prime informații, sistemul utilizat va fi foarte asemănător cu cel folosit de ChatGPT, în special modelul lingvistic LLM, care permite generarea de răspunsuri automate într-un limbaj comun. Dacă noua inteligență artificială va fi dezvoltată, ea va fi folosită de toată lumea, dar și de Bloomberg pentru a înțelege dacă o publicație a unei companii este pozitivă sau negativă pentru piețe. Există și alte utilizări? Da, potrivit Bloomberg, cum ar fi generarea de titluri de știri pornind de la un articol sau un acces mai bun la datele de pe site-ul său.

Inteligență artificială de calitate

Bloomberg se consideră deja ca fiind un grup care a pus online "cel mai mare set de date specifice unui domeniu construit vreodată", subliniază Les Echos. Iar acest "BloombergGPT" ar putea "depăși modelele existente în domeniul financiar". În orice caz, site-ul de știri speră să iasă în evidență datorită datelor sale foarte precise, spre deosebire de ChatGPT, care se bazează pe o gamă foarte largă și care, prin urmare, poate genera erori. Bloomberg precizează că se va baza pe documente "inclusiv știri, comunicate de presă, documente preluate de pe internet și postări din arhivele social media". Dar și pe date publice.

Citește și Franța. Controversă privind interzicerea ChatGPT: ”Nu este decât un papagal”

Citește și Italia blochează ChatGPT, vedeta inteligenței artificiale

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Pexels.com
Bursă / FOTO: Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Factura. Freepik.com

pixel