Bloomberg: Ministru leton, demisie din cauza deplasărilor cu avioane private

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Krisjanis Karins, fost premier al Letoniei / Foto: Uniunea Europeană
Krisjanis Karins, fost premier al Letoniei / Foto: Uniunea Europeană
Ministrul leton de externe, Krisjanis Karins, și-a anunțat demisia în urma criticilor tot mai numeroase și a unei anchete penale privind utilizarea de către acesta a unor avioane private în timpul mandatului său de prim-ministru.

Karins, care a renunțat la funcția de premier al Letoniei în septembrie anul trecut, va părăsi cabinetul la 10 aprilie, a anunțat joi televiziunea publică a țării, citându-l pe ministru.

Anunțul a fost făcut după ce acesta s-a întâlnit cu premierul Evika Silina. El va fi înlocuit cu un vot în parlament a doua zi după plecarea sa.

Mișcarea este o remarcabilă cădere în dizgrație pentru Karins, născut în SUA, în vârstă de 59 de ani, care și-a perfecționat o prezență ca unul dintre cei mai articulați lideri ai statelor baltice atunci când a fost vorba de probleme de securitate. El l-a criticat în mod energic pe Vladimir Putin al Rusiei în legătură cu invazia din Ucraina, avertizându-i pe aliații NATO să ia în serios amenințarea venită de la Kremlin.

Karins și-a exprimat clar ambițiile de a juca un rol în Uniunea Europeană și în Organizația Tratatului Atlanticului de Nord - și a fost ocazional vehiculat pentru un post în Comisia Europeană sau chiar pentru funcția de conducere în cadrul alianței militare.

Se crede că o posibilă mutare la Bruxelles a făcut parte din calculele sale atunci când a cedat anul trecut funcția de prim-ministru al Letoniei către Silina, un aliat al partidului care ar fi fost în măsură să îl numească într-un post în UE.

Dar lucrurile nu au mers conform planului. Pe lângă faptul că s-a confruntat cu o concurență internă din partea vicepreședintelui Comisiei, Valdis Dombrovskis, un alt leton și deja o greutate grea la Bruxelles, Karins a intrat în atenția opiniei publice pentru că a folosit zboruri private pentru a se deplasa la summiturile UE și la alte deplasări în străinătate.

Procurorii din țara baltică au deschis o anchetă penală pentru a stabili dacă aceste călătorii, care au avut loc între 2021 și 2023, au încălcat legea și au irosit aproximativ 600.000 de euro din banii statului folosiți pentru a le plăti. Karins a negat orice abatere.

"De când am intrat în politică, în urmă cu 22 de ani, am lucrat întotdeauna pentru binele țării și al societății", a declarat Karins într-o declarație din 22 martie.

De asemenea, ministrul candidează pentru un loc în Parlamentul European la alegerile europene din iunie. El este pe locul 2 pe lista partidului său de centru-dreapta Noua Unitate, Noua Unitate, după Dombrovskis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Camioane/ Foto: Freepik

RO e-Transport, frânat de Guvern care amână sancțiunile

Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...

Familie / Foto: Freepik
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Grafic bursă / FOTO: Freepik

Rulaj de aproape 13,67 milioane de euro la BVB

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat sesiunea de...

Oameni pe stradă / FOTO: Freepik
Termificare / Foto: Freepik
Comisarul european Valdis Dombrovskis / FOTO: Wikipedia

UE vrea „mai multă claritate” privind dorințele americane

În același timp, Uniunea Europeană nu intenționează să...

Lingouri de aur / sursa foto: Freepik.com
Mașini / FOTO: Freepik
Calcule / FOTO: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Foto: Pexels.com
Medicamente / FOTO: Freepik
Lingouri de aur
Donald Trump și Jerome Powell / Foto: Casa Albă / Flickr
Semiconductori. Foto: Pexels.com

Semiconductori: Cui vând grupurile europene?

Când investești într-o companie, este esențial să...

Carte electronică de indentitate
Elvira Nabiullina, guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei / Foto: kremlin.ru
Impozite și taxe / Foto: Freepik
Tractor pe câmp / FOTO: Freepik
Foto:Freepik.com
Bombardierul B-21 / FOTO: Wikipedia
REMAT
Bani
Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Inspectori vamali / Foto: Autoritatea Vamală Română
Foto: Freepik.com
Datele INS arată declinul: populația consumă mai puține servicii
Neversea
Google

pixel