Modul în care Rusia, Ucraina și restul lumii gestionează acest moment de pericol devine un test pentru modul în care va fi purtat războiul în zilele noastre - și dacă acesta va putea fi vreodată limitat.
Există informații potrivit cărora președintele rus Vladimir Putin i-a spus omologului său francez, Emmanuel Macron, că Kremlinul va permite observatorilor internaționali să viziteze centrala nucleară în cauză pentru a garanta siguranța acesteia. Dacă Putin vorbește serios, acest lucru ar fi încurajator. Dar el obișnuiește să mintă în legătură cu intențiile sale, așa cum a făcut-o înainte de invazia sa în Ucraina, în urmă cu jumătate de an.
Centrala, numită ZNPP, este cea mai mare din Europa. Înainte de atacul lui Putin, aceasta furniza aproximativ o cincime din energia electrică a Ucrainei. Rușii au ocupat-o în martie și de atunci o dețin. Dar angajații - inițial aproximativ 11.000, dintre care mulți au fugit - sunt în continuare ucraineni. Acești ingineri sunt acum ostatici. Ei mențin reactoarele în siguranță și în funcțiune, dar sub amenințarea armelor.
Din punct de vedere tactic, rușii se folosesc de centrala nucleară ca de un scut. Ei adăpostesc trupe, arme și muniție în apropierea reactoarelor și a deșeurilor nucleare depozitate, presupunând că ucrainenii nu vor îndrăzni să le distrugă cu artileria, de teamă ca nu cumva exploziile să provoace o scurgere radioactivă sau chiar ceva și mai rău.
Tragând de la centrală spre trupele ucrainene de peste râul Nipru, rușii imobilizează, de asemenea, armata apărătorului și încetinesc astfel contraatacul ucrainean pentru a recuceri sudul țării.
Din punct de vedere strategic, rușii plănuiesc să deconecteze centrala de la Zaporojie de la rețeaua electrică ucraineană și să o conecteze la rețeaua proprie. De fapt, ei speră să fure o mare parte din alimentarea cu energie electrică a Ucrainei. Acest lucru implică distrugerea - detonarea, practic - a liniilor de transmisie de la centrală, ceea ce este incredibil de periculos.
Ucrainenii au obiective opuse. Ei vor să-și elibereze compatrioții din interiorul centralei. Ei doresc ca energia electrică să continue să circule către Ucraina și nu către regiunile ocupate de inamic. Și vor să elibereze centrala de ocupanții ruși pentru a putea continua să recucerească restul sudului Ucrainei.
Citește și: Coșmarul nuclear de la Cernobîl riscă să se repete la Zaporojia
Mai presus de toate, însă, ucrainenii vor să prevină o catastrofă nucleară care să amintească de cea de la Cernobîl din 1986, chiar în susul Niprului. Și ei împărtășesc acest obiectiv cu Națiunile Unite, cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică, precum și cu țările din Vest, Est, Sud, Nord și mijloc - adică cu întreaga umanitate și probabil că printre aceștia se află și un mare număr de oameni chiar de la Kremlin.
Natura pericolului este ceea ce face ca această situație să fie una fără precedent. Un nor radioactiv în Zaporojie s-ar putea duce oriunde l-ar purta vântul. Ar putea apărea în Europa de Vest, în Orientul Mijlociu, în Belarus, Rusia sau în altă parte.
Deoarece un astfel de dezastru ar fi imposibil de limitat geografic, ar fi, de asemenea, greu de limitat din punct de vedere militar, strategic și geopolitic. Ar răspândi panica pe scară largă și ar putea atrage și alte țări în conflict.
Pentru a preveni aceste scenarii de groază, Mariano Grossi, directorul general al AIEA, a pledat în repetate rânduri pentru o pauză în Zaporojie, pentru a permite agenției să trimită o echipă de experți care să asigure siguranța centralei. După o teleconferință cu Macron în weekend, liderii Statelor Unite, Marii Britanii și Germaniei i-au cerut, de asemenea, lui Putin să permită o astfel de inspecție.
O problemă este că, deși situația este nouă, natura umană este atemporală. Prima victimă în război este întotdeauna adevărul, după cum spune vechea maximă. Știm că lucrurile explodează în jurul centralei nucleare dar nu se știe cu certitudine cine trage.
Rușii îi acuză în mod natural pe ucraineni pentru bombardamente. Acest lucru pare neverosimil. Da, ucrainenii, dacă ar putea, ar elibera centrala cu forțe speciale. Dar este greu de crezut că ar distruge o sursă importantă de electricitate proprie, cu riscul de a elibera radioactivitate în propria țară - de fapt, o sinucidere în masă.
La rândul lor, ucrainenii spun că rușii provoacă în mod deliberat o escaladare și chiar se pregătesc să organizeze "operațiuni cu steag fals". Având în vedere antecedentele lui Putin, un om al KGB-ului care și-a petrecut cea mai mare parte a carierei sale manipulând realitatea prin dezinformare și minciuni, pare mai plauzibilă această variantă.
Evident, ucrainenii nu vor să cedeze centrala nucleară rușilor, pentru că acest lucru ar fi un regres major în lupta lor existențială pentru a-și păstra națiunea. Cu toate acestea, Putin nu-și poate permite să se retragă de la centrală, ceea ce ar face ca o victorie rusă în Ucraina - indiferent cum o definește el în prezent - să fie evazivă. Iar o înfrângere ar însemna, probabil, dispariția sa.
De la atacul său fără sens din februarie, motivațiile personale ale lui Putin nu se aliniază cu cele ale rușilor sau ale oamenilor de oriunde, cu atât mai puțin ale ucrainenilor. Îl interesează doar dacă și cum va cădea el, nu și câți alții vor cădea odată cu el. De aceea, dacă lucrurile merg prost pentru el, Putin ar putea decide totuși să escaladeze, folosind arme chimice sau chiar nucleare.
În impasul de la Zaporojie, Putin - indiferent ce îi spune lui Macron - și-ar putea suma de bună voie riscul unui colaps nuclear într-o țară pe care vrea să o subjuge. Întreaga lume, de la Paris la Ankara și Beijing, trebuie acum să-l îndepărteze de la marginea prăpastiei. Succesul nu este asigurat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Creştere a numărului de...
Trump și criptomonedele: Un...
Aeronavele suplimentare vor...
Randamentele obligațiunilor...
Canalele de pe Telegram au publicat videoclipuri...
Pizza de 100 de lire: Un...
Deficitul bugetar al României...
Selecție de știri pentru această dimineață.
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...