Bloomberg: Românul care a transformat o idee în 6 miliarde de dolari

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Daniel Dines este cel mai bogat român
Daniel Dines este cel mai bogat român
Daniel Dines a plecat în din România în anul 2001 iar destinația era SUA. Înainte să plece din România, Dines a lucrat la Microsoft, loc unde și-a creat experiență ți fundația pentru ceea ce avea să devină una dingtre cele mai mari averi ale lumii.

Programatorul de software s-a întors în țară în 2005 pentru a începe afacerea cunoscută astăzi sub numele de UiPath Inc., companie care produce de automatizare și care a debutat azi pe bursa de la New York, după ce a strâns 1,3 miliarde de dolari într-o ofertă publică inițială din SUA. Dines, directorul executiv al companiei, controlează o participație în valoare de peste 6 miliarde de dolari, potrivit datelor compilate de Bloomberg.

„Pentru cineva care a venit când avea 20 de ani din Europa în SUA, a fost o mare provocare pentru mine. A trebuit să mă adaptez în SUA, chiar dacă din punct de vedere profesional experiența mea la Microsoft a fost grozavă”, a declarat Dines, care are acum 49 de ani, anul trecut la conferința Summitul anual Montgomery.

Drept urmare, „am avut o idee nebună să mă întorc și să încep o companie”, a adăugat Dines.

Citește și: UiPath, primul unicorn românesc, țintește o capitalizare de 28 de miliarde de dolari

România, un avantaj ascuns

UiPath, care a fost evaluat la 7 miliarde de dolari în 2019, valorează acum aproximativ 30 de miliarde de dolari după acțiunile sale la au ajuns la 56 de dolari. Astfel, Dines a ajuns să se numere printre primii 500 cei mai bogați oameni ai lumii, potrivit Bloomberg Billionaires Index. 

„Să înființezi o companie într-un loc mic, fără piață, are un avantaj ascuns: te obligă să gândești la nivel global încă din prima zi”, a spus Dines într-o scrisoare inclusă în înregistrările de registru ale UiPath pentru listarea acesteia pe bursă. El a indicat că UiPath se pregătea deja pentru listare încă de la începutul anului 2020.

Software-ul companiei îndeplinește multe sarcini cu nivel scăzut de calificare pe care companiile le-au externalizat în țări cu salarii mai mici, precum India sau Filipine. Cunoscută sub numele de tehnologie de automatizare a proceselor robotizate, tehnica preia sarcini repetitive, de rutină de introducere și procesare a datelor. Unele dintre software-urile sale au fost utilizate în spitale și în proiecte de asistență medicală pentru a ajuta în pandemia de COVID-19, potrivit site-ului web UiPath.

Dines, care a studiat matematică și informatică la Universitatea din București, a fondat compania sub numele de DeskOver și a redenumit-o UiPath în 2015, scoțând-o dintr-un apartament din Capitală și mutând-o la New York în 2017.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel