Bloomberg. Trump lovește dolarul, Europa câștigă: euro se întărește neașteptat

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Euro depășește dolarul / Foto: Freepik
Euro depășește dolarul / Foto: Freepik
Schimbare de paradigmă în piețele financiare: euro se îndreaptă spre cel mai bun an din ultimele două decenii, pe fondul politicilor lui Trump și al relansării fiscale din Germania

După mai bine de un deceniu în care capitalul global a curs într-o singură direcție – spre Statele Unite și dolarul american –, investitorii globali se reorientează brusc. Moneda euro, mult timp considerată slabă și vulnerabilă în fața incertitudinilor din zona euro, cunoaște acum o revenire spectaculoasă care ar putea marca începutul unei noi epoci în piețele valutare internaționale.

De la paria la vedetă: euro se întărește pe fondul reconfigurării ordinii economice globale

Euro a urcat luna trecută până la 1,15 dolari, cel mai ridicat nivel din 2021, și este pe cale să înregistreze cea mai bună performanță anuală din ultimele două decenii. Marile fonduri de investiții precum Amundi SA, care până recent aveau o perspectivă negativă asupra monedei europene, și-au schimbat poziția și mizează acum pe o apreciere susținută a acesteia.

„Aceasta este o schimbare structurală și poate dura mult mai mult decât ne imaginăm acum”, afirmă Andreas Koenig, manager de portofoliu la Amundi.

Trump, catalizatorul neașteptat al revenirii euro

Paradigma s-a schimbat radical în urma deciziilor președintelui american Donald Trump de a reduce sprijinul militar pentru Europa și de a lansa un nou val de tarife vamale menite să rescrie regulile comerțului mondial. Aceste măsuri au determinat Germania să abandoneze austeritatea fiscală și să lanseze un program de investiții publice de 1.000 miliarde de euro – un gest cu potențial de transformare profundă a economiei europene.

Această reconfigurare a influențat piețele valutare: euro a crescut laolaltă cu francul elvețian și yenul japonez, în timp ce dolarul american – considerat până acum un activ sigur – și titlurile de stat americane au fost vândute masiv.

Impactul geopolitic și dorința Europei de a deveni o putere monetară

Pentru lideri politici precum Emmanuel Macron, acest moment reprezintă o oportunitate istorică de a spori rolul internațional al euro. În prezent, doar 20% din rezervele valutare ale băncilor centrale sunt deținute în euro, față de aproape 60% în dolari. O diversificare a rezervelor globale ar putea impulsiona și mai mult cererea pentru moneda unică europeană.

„Lumea era supraponderată în active americane, iar acum asistăm la o recalibrare. Europa va beneficia cu siguranță de acest proces”, explică Elliot Hentov, analist la State Street Global Advisors.

O monedă puternică are și dezavantaje

Nu toată lumea salută cu entuziasm aprecierea euro. Olaf Schick, director financiar la Continental AG, avertizează că o monedă mai puternică va pune presiune pe exporturi și profituri. În același timp, Jane Foley, strateg-șef la Rabobank, atrage atenția că un euro prea puternic ar putea accentua deja vizibila scumpire a produselor în SUA, determinată de tarifele impuse de Trump.

Prognoze optimiste pentru euro până în 2027

În ciuda riscurilor, marile bănci sunt din ce în ce mai optimiste. Deutsche Bank, care în ianuarie prognoza scăderea euro sub paritate cu dolarul, estimează acum o apreciere până la 1,20 dolari până în decembrie și chiar până la 1,30 dolari până în 2027.

Pe piața opțiunilor valutare, costul de a paria pe un euro mai puternic în următorul an a depășit pentru prima dată în trei ani pariurile pe termen scurt, semnalând că investitorii se pregătesc pentru un trend de durată.

„Reechilibrarea globală” în favoarea Europei?

Pentru Jim Caron, director de investiții la Morgan Stanley, relansarea fiscală din Germania este cheia atracției Europei: „Nu credem că pivotarea către euro este exagerată. Dimpotrivă, credem că este subestimată și că mai are mult de câștigat.”

Rămâne de văzut dacă trendul actual se va consolida sau dacă o eventuală detensionare a conflictelor comerciale va reorienta capitalul înapoi spre SUA. Dar pentru moment, euro pare mai puternic ca oricând în ultimii 20 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Casă de schimb valutar
Tractor
Christine Lagarde / Foto: BCE / Flickr
Platformă
Banca Naționala a României
ANAF / Foto: DCBUsiness
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cu ochii pe grafice / FOTO: Freepik
Statul vrea să investească în fabricile de alimente / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Pensionară / Foto: Freepik
Freepik.com
Firmele scapă de încă o serie de hârtii / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Contor electric / Foto: Arhivă
Veterinar / Foto: Freepik

Reglementări dure pentru farmaciile veterinare

Unitățile farmaceutice veterinare trebuie să respecte...

Foto: Freepik.com
Euro depășește dolarul / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Foto: Reuters
Vladimir Putin / Foto: Kremlin
SUA vs China
Muncitor

Germania 2025: Sectoarele cu potențial ridicat de investiții

Germania, prima economie a Europei, rămâne un pilon de...

Ursula von der Leyen

pixel