Bloomberg: Un singur glonț răzleț va arunca lumea în aer

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Un scenariu care trebuie evitat cu orice preț
Un scenariu care trebuie evitat cu orice preț
Criza migrației de la granița belarusă-polonă poate duce la un război deschis cu participarea Rusiei. Este un nou avertisment în acest sens, lansat, de această dată, de analistul agenției  Bloomberg, Andreas Klute.

În opinia expertului, cel mai negru scenariu al evoluției situației din acea zonă de tensiune, situată la o azvârlită de băț de România, este că în actualul „război al nervilor” atât forțele de securitate poloneze, cât și cele bieloruse ar putea deschide focul, nu ca tiruri de avertisment, ci pentru a ucide. 

„Un singur glonț rătăcit sau tras special și care ar putea răni pe cineva va provoca un zid de foc între cele două părți în situația dată”, a spus analistul.

În plus, părțile vor cere ajutorul aliaților: Polonia va solicita sprijinul Alianței Nord-Atlantice, iar Republica Belarus va apela la susținerea Rusiei, ceea ce va duce la un conflict militar în toată puterea cuvântului. Klute subliniază că Minsk și Moscova sunt capabile să aprindă un conflict dacă doresc. Pentru a preveni un astfel de scenariu, Occidentul trebuie să convingă Rusia „să rămână în banca ei”, a rezumat el. În caz contrar, ”întreaga lume va fi aruncată în aer”, a atras atenția analistul agenției Bloomberg. 

Citește și China şi Rusia au creat un centru meteorologic spaţial comun

Pe 16 noiembrie, imigranții ilegali adunați la granița polono-belarusa au încercat să spargă barierele și au început să arunce cu pietre, bețe și alte lucruri în armata poloneză. Ca răspuns, Polonia a tras cu gaze lacrimogene, tunuri cu apă și grenade asomatoare. În urma incidentului, există victime în rândul militarilor, jurnaliştilor şi refugiaţilor. În acest context, președintele belorus, Alexander Lukașenko, a ordonat plasarea temporară a migranților într-un centrul logistic. 

Polonia este parțial benefică pentru criza migrației, abordarea intransigentă a problemei de cître partidul de guvernământ i-a adus dividente politice considerabile în ajunul alegerilor, a comentat istoricul militar Borys Youllin. 

„Acum totul depinde doar de modul în care se dezvoltă pozițiile politice. Ambele părți folosesc migranții ca instrument de a pune presiune reciprocă. Pe de o parte, Lukașenko încearcă să obțină o relaxare a sancțiunilor, promițând că în acest caz nu va mai lăsa migranții să treacă pe teritoriul Belarusului. Pe de altă parte, polonezii au alegeri parlamentare. Deci, fiecare cu interesul său”, a rezumat analistul german. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu
ANAF
Sursa foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Pexels.com
Ilie Bolojan / Foto: gov.ro
Programele AFM se suspendă
Adrian Negrescu
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
S-au schimbat regulile achizițiilor publice
London Metal Exchange
Lingouri de aur
Banca Națională a Poloniei
Oameni pe strada / Foto: Freepik
Ministerul Finanțelor
Florin Jianu
Bani. Freepik.com
Proiect / Foto: Freepik

pixel