Bloomberg. Wall Street, în derivă după retrogradarea SUA! Moody’s a aprins fitilul

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Wall Street
Wall Street
Moody’s a retrogradat ratingul Statelor Unite de la Aaa la Aa1, iar piețele financiare au reacționat imediat: acțiunile au scăzut, iar randamentele titlurilor de Trezorerie au crescut. Investitorii se tem că un nou val de volatilitate e iminent.

Decizia agenției Moody’s de a retrograda ratingul suveran al Statelor Unite a produs primele efecte vizibile asupra piețelor financiare. După închiderea sesiunii oficiale de tranzacționare, principalii indici bursieri și-au inversat tendința pozitivă din ultimele săptămâni, scrie Bloomberg.

Un fond de tip ETF care urmărește evoluția indicelui S&P 500 a pierdut 1% în tranzacționarea post-market, în timp ce Invesco QQQ Trust, reprezentativ pentru sectorul tehnologic, a scăzut cu 1,3%. Totodată, contractele futures pe titlurile de stat americane au închis sesiunea la minimele zilei. Bloomberg Dollar Index și-a întrerupt tranzacționarea la ora 16:00 (ora New Yorkului), cu puțin înainte de anunțul Moody’s.

Piețele, în fața unui test de stres: retrogradarea SUA, semnal de avertizare

Decizia Moody’s vine pe fondul acumulării unei datorii publice uriașe și a unei poveri crescânde din dobânzi, în paralel cu lipsa unor măsuri fiscale sustenabile. Agenția a argumentat că statutul de cel mai sigur debitor suveran din lume devine tot mai puțin credibil în fața unei politici fiscale dezechilibrate și impredictibile.

Retrogradarea plasează SUA în aceeași categorie cu alte economii dezvoltate care nu mai beneficiază de ratingul maxim, după ce Fitch și S&P au făcut pași similari în anii anteriori.

Reacții de pe Wall Street: între scepticism și realism

Pentru mulți analiști și manageri de fonduri, anunțul Moody’s nu a fost o surpriză totală. Eric Beiley, director executiv la Steward Partners, afirmă că „aceasta este o avertizare: piețele de acțiuni din SUA sunt aproape de un plafon și ar putea urma o perioadă de marcare a profiturilor după raliul recent.”

Ivan Feinseth, director de investiții la Tigress Financial, avertizează că „obligațiunile Trezoreriei sunt reperul pentru toate celelalte titluri de stat. Când ratingul SUA scade, reverberațiile pot fi și mai dure pentru alte state.”

Citește și: SUA retrogradată de Moody’s după 108 ani! America, în cădere liberă?

Thomas Thornton, fondator al Hedge Fund Telemetry, consideră că situația este îngrijorătoare: „nu e ca în 2011, când retrogradarea de către S&P a fost un șoc. Dar acum dobânzile cresc rapid și acesta e cel mai mare risc pentru piețe.”

Michael O’Rourke de la JonesTrading anticipează un val de vânzări: „mă aștept ca investitorii să își ia o parte din profituri, mai ales după revenirea spectaculoasă din ultima lună.”

Max Gokhman, strateg la Franklin Templeton, avertizează că efectele se pot amplifica: „costurile de finanțare vor continua să urce, pe măsură ce investitorii mari încep să renunțe treptat la obligațiunile americane în favoarea altor active de refugiu. Acest lucru ar putea declanșa o spirală negativă asupra dolarului și a pieței de acțiuni din SUA.”

Un context deja tensionat: tarife, inflație, incertitudine politică

Pe lângă deteriorarea parametrilor fiscali, investitorii sunt deja îngrijorați de efectele regimului de tarife impus de administrația Trump, care începe să afecteze perspectivele de creștere economică. Chiar dacă indicii bursieri s-au redresat față de corecția severă din aprilie, mulți analiști rămân precauți.

Keith Lerner, co-director de investiții la Truist, nu vede în retrogradare un „game changer”, dar spune că poate deveni un „pretext pentru marcarea profiturilor și accentuarea temerilor privind deficitul”.

În ansamblu, piețele par să fi anticipat acest pas al Moody’s, dar efectele reale asupra costurilor de finanțare și încrederea globală în datoria americană se vor vedea abia în următoarele săptămâni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Oameni pe stradă / Foto: DCBusiness
Contabil / Foto: Freepik

ANAF clarifică o dilemă frecventă privind SAF-T

Tot mai multe firme aflate la început de drum sau cu...

Gaze naturale

România a importat cu 72% mai mult gaz în 2025

Producţia de gaze naturale utilizabile a României a...

Cariera Tismana

20 de hectare de pădure s-au surpat la mina Tismana

Deputatul Radu Miruţă (USR) anunţă că o alunecare de...

Bursa de Valori București
Pilonul III de pensii
Anker PowerCore 10000
Srâmtoare Ormuz
Platină
Lingouri de aur
Sediul Hidroelectrica
Hidroelectrica
Trenuri
ANAF

Buletinul electronic creează mai mult probleme românilor

Noile cărți electronice de identitate, emise cu...

Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik
Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
Ilie Bolojan

Bolojan: Deficitul bugetar mare nu mai poate fi susținut

Ilie Boloja atrage atenția că România se confruntă cu o...

Donald Trump

MAGA, divizată din cauza războiului Israeliano-Iranian

După ce și-a câștigat un nou mandat cu mesajul...

Freepik.com
Freepik.com
Bani. Freepik.com
Uzină Ford / Foto: Flickr
Ucraina se aşteaptă ca viitorul pachet de sancţiuni europene contra Moscovei să vizeze şi compania de stat Rosatom

Rosatom construiește prima centrală nucleară din Kazahstan

Agenţia pentru Energie Nucleară din Kazahstan a anunţat...

Uzinele Dacia
Donald Trump și Elon Musk
Tel Aviv sub asediul Iranului

pixel