Riscă România suspendarea fondurilor europene? Ce spune ministrul Finanţelor
O eventuală suspendare a...
Scăderi vizibile ale ROBID și ROBOR
Pe 15 mai 2025, piața monetară interbancară din România a înregistrat o scădere semnificativă a dobânzilor ROBID și ROBOR față de ziua precedentă. Potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR), toate scadențele ROBID și ROBOR au înregistrat corecții negative, semn că lichiditatea a crescut temporar sau că băncile și-au ajustat așteptările privind dobânda-cheie.
Cea mai semnificativă scădere s-a înregistrat la dobânzile overnight (O/N), unde ROBID a coborât de la 5,78% la 5,50%, iar ROBOR de la 6,08% la 5,79%. Pe termen de o săptămână, ROBID a scăzut de la 5,91% la 5,78%, iar ROBOR de la 6,20% la 6,07%. La termenul de 3 luni, ROBID a urcat ușor de la 6,90% la 6,98%, dar ROBOR a crescut mai vizibil, de la 7,20% la 7,29%.
Indicele IRCC, care se calculează trimetrial, este unul ridicat și este de 5,55% pe an. Deși în scădere față de valorile de anul trecut, IRCC rămâne mai sus decât dobânzile medii din aprilie, semn că pentru consumatori creditele rămân încă împovărătoare.
Creștere a volumelor pe piața interbancară și dobânzi medii în scădere
În 14 mai 2025, tranzacțiile de pe piața interbancară în lei au însumat un volum mediu zilnic de aproape 5 miliarde de lei (4.926,6 mil. lei), cu o dobândă medie de 6,35%, în creștere față de media lunii aprilie (5,64%). Pe de altă parte, tranzacțiile efective au înregistrat o dobândă medie de doar 5,86%.
Titlurile de stat în euro – vedetele pieței primare
În 14 mai, Ministerul Finanțelor a atras cu succes fonduri prin două emisiuni în euro pe piața primară. Pentru certificatele de trezorerie cu scadență în mai 2026 a fost adjudecată o sumă de 844 milioane EUR, la un randament mediu de 3,52% pe an. În paralel, obligațiunile cu scadență în decembrie 2026 au atras 751 milioane EUR, cu un randament mediu de 3,82% și o rată a cuponului de 4,90%.
Ratele titlurilor de stat pe termen lung se stabilizează
La 14 mai, randamentele de referință BID/ASK pentru titlurile de stat pe 10 ani au fost de 8,04%/7,76%, în ușoară scădere față de ziua anterioară (8,06%/7,81%). Scăderile de randamente la 5 și 3 ani confirmă o relativă stabilizare a curbei randamentelor după episoadele de volatilitate din martie și aprilie.
Piața valutară: activitate intensă și echilibrată
În luna aprilie, piața valutară interbancară a înregistrat un volum total mediu zilnic de 3,18 miliarde EUR, cu vânzări către clienți de 2,74 miliarde și cumpărări de 2,58 miliarde. Operațiunile interbancare au rămas la un nivel redus, de doar 433 milioane EUR zilnic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
O eventuală suspendare a...
Economia zonei euro şi cea a UE...
Schimbare de generație la...
Franța cere acțiuni urgente...
Leul stagnează față de euro, dar pierde teren în fața...
Dobânzile interbancare ROBID și...
Formularul tipizat folosit de...
Prețul cuprului scade din nou,...
Oficial, gigantul spaniol...
Petrolul scade brusc cu aproape...
Europa vrea să atragă cercetători americani nemulțumiți...
Piața paladiului se...
INS a publicat datele privind...
Germania riscă să rateze...
Declarația unică (Formular 212)...
Sectorul de afaceri reprezentat...
Aplicația informatică a...
Vladimir Putin nu va participa...
Piețele financiare își pierd...
Comisia Europeană propune...
Casa Albă susține că a semnat...
Angajații din România pot...
Trump încheie vizita în Golf cu...
Grupaj de știri.