Veste extraordinară pentru cei cu rate la bănci. ROBOR, la cel mai mic nivel din ultimii doi ani

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Date ROBOR
Date ROBOR
Veste bună pentru cei cu credite cu dobândă variabilă, indicele ROBOR a înregistrat joi o scădere.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut joi la 5,59% pe an, de la 5,80% pe an în şedinţa precedentă, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

La începutul anului, indicele ROBOR la trei luni era 6,21%, iar pe 3 ianuarie 2023 a fost 7,56%.

Indicele la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât la 5,63% pe an, de la 5,85% în şedinţa anterioară, iar ROBOR la 12 luni a coborât la valoarea de 5,66%, de la 5,89%.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,86% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul I 2024, în scădere faţă de cel din trimestrul anterior, de 5,90%.

În luna mai 2019 a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, actul normativ a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare. 

Despre ROBOR

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile românești își acordă împrumuturi între ele pe o perioadă de trei luni. Acest indice este utilizat ca bază de calcul pentru stabilirea dobânzilor variabile în contractele de credit.

Zece bănci îndeplinesc rolul de participant la calculul ROBOR: Banca Comercială Intesa Sanpaolo România S.A., Banca Comercială Română S.A, BRD ‐ Groupe Societe Generale S.A., Banca Transilvania S.A., CEC Bank S.A., Eximbank S.A., ING Bank NV Amsterdam – Sucursala Bucureşti, OTP Bank România S.A., Raiffeisen Bank S.A., Unicredit Bank S.A.

Băncile participante la calculul ROBOR şi‐au asumat obligaţia de a încheia tranzacţii la cotaţiile publicate pentru calculul ROBOR, în intervalul 11:00‐11:15, la solicitarea unei alte bănci participante la calculul ROBOR, pentru anumite sume maxime.

Ca exemplu, dacă un participant la calculul ROBOR a cotat pentru ROBOR 3 luni nivelul de 2,97%, este obligat ca, la solicitarea oricărui alt participant adresată în intervalul 11 :00‐11:15, să îi împrumute acestuia o sumă de până în 5 milioane RON la rata de 2.97%.

Când un client contractează un credit cu dobândă variabilă, dobânda acestuia este de obicei exprimată ca o sumă a ROBOR 3M plus o marjă fixă stabilită de bancă.

Pentru cei cu credite pe termen lung, fluctuațiile acestui indice pot avea un impact semnificativ asupra bugetului personal, deoarece ratele lunare pot varia considerabil în funcție de condițiile pieței financiare. Este important ca debitorii să fie conștienți de acest lucru și să ia în calcul posibilitatea unor fluctuații ale ROBOR atunci când își planifică finanțele personale pe termen lung.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Eolian
Cercetători/ FOTO: Freepik
Donald Trump / Foto: Agerpres / Mark Peterson POOL / EPA
Banca Centrală Europeană
Antrenament / FOTO: Captură ecran
Lucrător
Conducte de gaze / Foto: Freepik
Mar-a-Lago / FOTO :Wikipedia
Animale de companie / FOTO: Freepik
Raiffeisen Bank / FOTO: https://www.rbinternational.com/en/raiffeisen.html
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI
Donald Trump
Semnarea unui document / Foto: Pexels.com
Vama Giurgiu
Transgaz
Boeing
Foto: Freepik.com
Panouri fotovoltaice
Google
Bursa de Valori București
Oameni pe stradă / Foto: DCBusiness
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Cresc SALARIILE și PENSIILE speciale ale magistraților
UE are nevoie de forță de muncă
BCE
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu

Furnizorii de energie, luați la control de ANPC

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Termocentrala

pixel