BNR: Rata creditelor neperformante a coborât la 3,01% în iunie

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Banca Națională a României
Banca Națională a României
Anunţul zilei de la Banca Naţională a României.

Rata creditelor neperformante era, la finele trimestrului al doilea din 2022, de 3,01%, faţă de 3,31% la sfârşitul trimestrului anterior, conform datelor centralizate de Banca Naţională a României (BNR).

În iunie 2022, în România erau 34 de instituţii de credit, din care opt sucursale ale unor bănci străine. Activele totale se ridicau la 664,4 miliarde lei, cu 22,6 miliarde lei mai mari, comparativ cu martie 2022.

Activele instituţiilor cu capital privat reprezentau 88,5% în total active, iar activele instituţiilor cu capital străin 67,6%. De asemenea, indicatorul de solvabilitate era, în iunie 2022, de 21,43%, faţă de 21,37% la finele lunii martie. 

 

Citeşte şi: Şeful FED avertizează: Înăsprirea politicii monetare va afecta gospodăriile şi companiile

 

Economia SUA va avea nevoie e o înăsprire a politicii monetare "pentru o perioadă", înainte ca inflaţia să fie sub control, un fapt care ar putea însemna o creştere mai lentă, o piaţă mai slabă a forţei de muncă şi "unele dureri" pentru gospodării şi companii, a afirmat vineri preşedintele Rezervei Federale a SUA (Fed), Jerome Powell, avertizând că nu există o cură rapidă pentru contracararea creşterii rapide a preţurilor, transmite Reuters

"Reducerea inflaţiei va necesita probabil o perioadă îndelungată în care creşterea ar fi mai redusă decât de obicei. Mai mult, va fi probabil şi o slăbire a pieţei forţei de muncă. Deşi ratele mai ridicate ale dobânzilor, creşterea mai lentă şi o piaţă mai slabă a forţei de muncă vor reduce inflaţia, ele vor aduce şi unele dureri gospodăriilor şi companiilor", a declarat Powell în discursul pregătit pentru reuniunea bancară de la Jackson Hole, Wyoming, SUA.

El a adăugat: "Acestea sunt, din păcate, costurile reducerii inflaţiei. Dar eşecul restabilirii stabilităţii preţurilor ar însemna suferinţe şi mai mari".

Unii investitori anticipează că Fed va renunţa la majorarea dobânzilor dacă rata şomajului creşte prea rapid, iau unii estimează chiar că ar putea avea loc o reduceri ale dobânzii anul viitor.

Unii oficiali au indicat că nici în cazul unei recesiuni nu vor renunţa la majorarea dobânzilor dacă dacă preţurile nu se îndreaptă convingător spre ţinta Fed de 2%.

Powell nu a dat indicii privind nivelul majorării dobânzii, înainte ca Fed să încheie acest tip de politică monetară.

"Datele economice ne fac să fim prudenţi în privinţa unei relaxări premature a politicii monetare. Trebuie să menţinem această politică până rezolvăm toate problemele", a afirmat preşedintele Rezervei Federale a SUA.

El nu a estimat ce decizii va lua Fed la reuniunea din 20-321 septembrie. Analiştii se aşteaptă la o majorare a dobânzii în septembrie de 50 de puncte de bază, ori de 75 de puncte de bază.

În 15 iunie, Rezerva Federală a SUA a majorat cu 0,75 puncte procentuale rata dobânzii, la un interval cuprins între 1,50% şi 1,75%, cea mai mare creştere începând din 1994, pentru a contracara inflaţia ridicată. În 27 iulie, Fed a majorat din nou rata dobânzii, la un interval cuprins între 2,25% şi 2,50%, şi a anunţat că va continua înăsprirea politicii monetare.

Decizia privind nivelul majorării dobânzii "va depinde în totalitate de noile date privind şomajul şi inflaţia şi de evoluţia perspectivelor economice", a declarat Powell. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel