BNR: Rata inflației a scăzut în primele două luni ale anului

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Banca Națională a României
Banca Națională a României
BNR spune că rata anuală a inflației a scăzut pe ansamblul primelor două luni ale anului relativ în linie cu previziunile, coborând la 15,52 la sută în februarie, de la 16,37 la sută în decembrie 2022. 

În minuta ședinței de politică monetară a Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României din 4 aprilie 2023 se mai spune că s-a observat că scăderea a fost antrenată de componentele exogene ale IPC, care și-au accentuat impactul dezinflaționist în acest interval, ca urmare a descreșterii ample a dinamicilor prețurilor combustibililor și energiei electrice, sub influența unor efecte de bază consistente și a modificării începând cu 1 ianuarie 2023 a caracteristicilor schemei de plafonare și compensare a prețurilor la energie.

La rândul ei, rata anuală a inflației CORE2 ajustat și-a încetinit ascensiunea, chiar mai mult decât s-a anticipat, ajungând la 15,0 la sută în februarie, de la 14,6 la sută în decembrie 2022, pe fondul decelerării ușoare a creșterii anuale a prețurilor alimentelor procesate, în premieră pentru ultimele 20 de luni. În același timp, subcomponenta non-alimentară și-a temperat semnificativ creșterea de dinamică anuală, dar în condițiile înregistrării unor majorări consistente sau mai accentuate de prețuri pe segmentul mărfurilor nealimentare și pe cel al serviciilor, au remarcat mai mulți membri ai Consiliului.

În urma analizei, s-a convenit că încetinirea creșterii dinamicii inflației a decurs în principal din efecte de bază dezinflaționiste și din descreșterea cotațiilor unor mărfuri, mai ales agroalimentare, precum și din ajustarea descendentă a anticipațiilor inflaționiste pe termen scurt, evidențiată inclusiv de sondaje de specialitate, îndeosebi în cazul agenților economici din industrie, servicii și comerț. Impactul acestora a fost, totuși, mai mult decât contrabalansat de influențele de sens opus ce au continuat să vină în primele luni ale anului din transferarea treptată asupra prețurilor de consum a costurilor materiale și salariale crescute, precum și din refacerea sau mărirea unor marje de profit, în contextul rezilienței cererii de consum, dar și din scumpirea unor bunuri de consum importate.

S-a sesizat însă că, după ascensiunea cvasi-continuă din ultimii doi ani, dinamica anuală a prețurilor de producție din industrie pentru piața internă a consemnat scăderi în ianuarie și februarie pe segmentul bunurilor de consum, ca urmare a decelerării creșterii prețurilor și în cazul bunurilor de uz curent. Expectațiile inflaționiste pe termen mai lung ale analiștilor bancari au cvasi-stagnat, totuși, de-a lungul primului trimestru, rămânând astfel deasupra intervalului țintei, iar puterea de cumpărare a consumatorilor și-a stopat erodarea în debutul anului curent, în condițiile în care dinamica anuală a salariului mediu net nominal a egalat-o pe cea a inflației, inclusiv în contextul majorării salariului minim pe economie, au subliniat unii membri ai Consiliului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Registrul Comertului
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik

pixel