Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut marţi la 6,70% pe an, de la 6,71% pe an, în şedinţa precedentă, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
La începutul anului trecut, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an, iar la începutul acestui an urcase la 7,56%.
Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât la 6,84% pe an, de la 6,86% anterior, iar ROBOR la 12 luni a scăzut la 7,08% pe an, de la 7,12%.
În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,98% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 5,71%.
În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.
Citește și Ce este DAE, Dobânda Anuală Efectivă, și cum afectează creditele
DAE sau Dobânda Anuală Efectivă oferă clientului posibilitatea de a compara simplu, ușor și eficient costul împrumutului pe care intenționează să-l contracteze.
Dobândă anuala efectiva are un rol important pentru clienții care accesează credite, reducând la un numitor comun costurile împrumuturilor pe care consumatorii le pot accesa. DAE transformă toate comisioanele împrumuturilor bancare într-o dobândă anualizată. Ulterior, costurile creditelor devin mai ușor de comparat, indiferent de tipurile de comisioane percepute de bănci sau alte instituții financiare.
Cea mai importantă diferență dintre dobânda anuală efectivă și ratele dobânzilor este legată de costurile suplimentare, formate din comisioane inițiale, comisioane lunare și anuale, la care se adaugă și primele de asigurare de viață.
Greșeală pe care o fac unii consumatori este să confunde dobânda anuală efectivă cu rata dobânzilor, însă acești doi factori au roluri complet diferite. DAE se exprimă numai sub forma unui procent și nu este utilizată în calculul dobânzii plătite de beneficiari. ....
Citește și Banca Centrală a Elveției schimbă regulile după prăbușirea Credit Suisse
Reglementările bancare trebuie înăsprite după problemele care au adus Credit Suisse în pragul falimentului, a declarat vineri președintele băncii centrale elvețiene. „Evenimentele recente justifică necesitatea revizuirii reglementărilor”, a spus Thomas Jordan vorbind în fața Adunării generale anuale a Băncii Naţionale Elveţiene (SNB).
„Este important pe viitor ca reglementările să oblige băncile să dețină suficiente active care pot fi gajate sau transferate în orice moment și fără restricții”, a adăugat el, astfel încât acestea să poată fi „utilizate ca garanții”, în condițiile în care banca centrală a fost nevoită să scoată pe masă miliarde pentru a evita un dezastru la Credit Suisse.
Banca s-a prăbușit la bursă pe 15 martie pe valul de panică provocat de falimentul băncii americane SVB, care a determinat SNB să-i arunce un colac de salvare printr-un împrumut de 50 de miliarde de franci elvețieni (o sumă aproximativ echivalentă în euro). O măsură care nu a redresat încrederea în Credit Suisse, motiv pentru care autoritățile țării au organizat preluarea băncii în degringoladă de către marele său rival, UBS....
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...