BNS întreabă Guvernul: Ce se-ntâmplă cu planul ReArm?

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Arme / Foto: Freepik
Arme / Foto: Freepik
Blocul Național Sindical atrage atenția asupra lipsei de dialog în privința programelor strategice pentru apărare și reconversie profesională. România riscă să piardă oportunități esențiale de finanțare europeană.

Apel ignorat de autorități

Blocul Național Sindical (BNS) a transmis oficial, pe 20 martie 2025, două solicitări importante către Administrația Prezidențială și Guvernul României, cerând întâlniri directe cu președintele interimar Ilie Bolojan și cu premierul Marcel Ciolacu. Scopul: discutarea implicării partenerilor sociali în elaborarea Programului național ReArm România și adoptarea unui program național de conversie ocupațională a lucrătorilor în contextul tranziției către economia digitală și verde.

Până la data emiterii comunicatului, niciuna dintre cele două instituții nu a oferit un răspuns. Situația este considerată gravă de reprezentanții sindicali, mai ales în condițiile în care România trebuie să reacționeze rapid la inițiativele lansate de Comisia Europeană pentru consolidarea apărării europene și a sustenabilității economice.

Presiuni europene, reacții întârziate în România

BNS reamintește că, pe 19 martie 2025, Comisia Europeană a lansat Cartea albă pentru apărarea europeană – „Readiness 2030”, însoțită de planul „ReArm Europe”. Acesta permite statelor membre să crească bugetele de apărare cu 1,5% din PIB pentru patru ani, fără a fi penalizate pentru depășirea pragului de deficit bugetar de 3%.

Pentru a beneficia de această „clauză națională de scutire”, România trebuie să elaboreze până la sfârșitul lunii aprilie 2025 un plan clar de acțiune. BNS, reprezentând salariați din industria de apărare și aeronautică, își exprimă disponibilitatea de a contribui la componenta de resursă umană a acestui program.

Industria de apărare, în plin proces de reorganizare

Pe fondul anunțului privind transferul industriei de apărare de la Ministerul Economiei la Ministerul Apărării Naționale, BNS solicită clarificări asupra modului în care acest transfer va afecta programele de investiții în derulare, dar și accesul la fondurile europene gestionate prin Politica de Coeziune.

Sindicaliștii avertizează că lipsa de transparență și excluderea partenerilor sociali din procesul decizional ar putea conduce la blocaje majore în derularea programului ReArm România, dar și la pierderi de fonduri esențiale pentru dezvoltare și securitate.

Recalificarea forței de muncă, prioritate națională

A doua solicitare a BNS vizează elaborarea și implementarea unui program național de reconversie ocupațională. Într-o economie aflată în tranziție accelerată spre digitalizare și sustenabilitate, este nevoie de strategii coerente de recalificare, care să pregătească angajații pentru noile cerințe ale pieței muncii.

Blocul Național Sindical subliniază că acest demers nu poate fi realizat fără implicarea directă a sindicatelor și a partenerilor sociali, în special în sectoarele expuse transformărilor profunde, precum industria, energia sau transporturile.

Un apel pentru un dialog real

BNS își exprimă în continuare deschiderea pentru dialog și colaborare cu instituțiile statului, insistând asupra rolului crucial al consultării sociale în elaborarea politicilor publice. Într-un climat geopolitic instabil și cu provocări economice complexe, România are nevoie de decizii incluzive, care să echilibreze nevoile de securitate cu cele sociale și economice.

Lipsa unui răspuns din partea autorităților ridică semne de întrebare cu privire la transparența și eficiența procesului decizional, într-un moment în care țara trebuie să demonstreze rapid că este pregătită să acceseze fondurile europene pentru apărare și reconversie profesională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Panouri fotovoltaice
Cresc SALARIILE și PENSIILE speciale ale magistraților
Google
Bursa de Valori București
Oameni pe stradă / Foto: DCBusiness
Transgaz
UE are nevoie de forță de muncă
BCE
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu

Furnizorii de energie, luați la control de ANPC

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Termocentrala
Dolari și euro
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
WhatsApp / FOTO: Freepik
Ghișeu
Persoană în scaun cu rotile / Foto: Freepik
Fidelis
În magazin / FOTO: Freepik

Programul magazinelor de Paște

 Magazinele marilor lanţuri de retail din România vor fi închise în prima zi...

Bill Gates / Foto: World Economic Forum / Flickr

Bill Gates dezvăluie ce moștenire vor primi copiii lui

Bill Gates a confirmat, încă o dată, că nu va lăsa...

Foto cu caracter ilustrativ: Freepik.com
Harvard / FOTO: Wikipedia
SUA vs China / sursa foto: Freepik.com

SUA-China: Confruntarea titanilor

Pe fondul escaladării războiului comercial dintre Statele Unite și China, un...

Este o situația care nu a mai existat la LME
Analize / FOTO: Freepik

Aceste acțiuni au un potențial de creștere de până la 62%

Tehnologia în cădere liberă: Nvidia și Nasdaq, printre...

Banca Națională a României

Banca Naţională a României împlineşte 145 de ani

Banca Naţională a României împlineşte joi 145 de ani.

BCE / sursa foto: Freepik.com / frimufilms

Piețele așteaptă relaxarea monetară

Randamentele obligațiunilor din zona euro au urcat ușor...

Digitalizarea în România merge foarte prost / Foto: Freepik
Ceasuri / FOTO: Freepik

Ceasurile elvețiene au invadat piața Statelor Unite

Un fenomen atent monitorizat de analiștii financiari.

Foto: Freepik.com
ABB / FOTO: Pagina de Facebook a companiei

ABB vrea să listeze la bursă divizia de robotică

Grupul industrial elvețian ABB a anunțat joi că...


pixel