Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
BNS, atrage atenția, într-un comunicat, asupra sistemului salarial din România! 15% din salariații cu contracte de muncă cu timp complet au salarii brute la nivelul salariului minim brut pe țară.
Pentru cele mai mici 40% din salariile din România (salarii aferente contractelor cu normă întreagă), salariul mediu brut era în luna februarie de 3.362 lei, cu doar 62 de lei peste salariul minim. La polul opus, pentru cele mai mari 10% din salarii, salariul mediu brut era în luna februarie de 37.375 lei, de zece ori mai mare decât salariul minim pe economie.
Privind spre câștigul salarial mediu brut pe economie, în luna februarie 2024 acesta a fost de 7.990 lei. În aceeași perioadă, 60% din câștigurile salariale brute pentru contracte de muncă cu timp complet s-au situat sub câștigul salarial mediu brut pe țară.
BNS mai precizează că potrivit datelor colectate raportul dintre salariul minim brut pe țară și câștigul salarial mediu brut a fost în luna februarie 2024 de 41,3%, în timp ce în luna octombrie 2023, când a fost adoptată actuala valoare a salariului minim brut, raportul era de 43,9%.
Organizația sindicală apreciază că aceste inegalități salariale ar trebui măcar atenuate de politica fiscală dar că acest lucru însă nu se întâmplă. Rata de impunere efectivă a salariului mediu brut, respectiv 7.990 lei, este similară cu cea aferentă unui câștig salarial egal cu 37.750 lei, respectiv 41,5%.
În comunicatul BNS se arată că ”Guvernul testează pe români tot felul de măsuri, aceștia devenind cobaii experimentelor fiscale și care, nu de puține ori, s-au dovedit a fi conceptual greșite. Un astfel de exemplu este acela de a deduce din baza de impozitare a salariului minim suma de 200 lei, în condițiile în care 2024 a fost anul în care a intrat în vigoare prevederea din Codul Muncii potrivit căreia un salariat poate fi plătit cel mult 2 ani cu un salariul egal cu salariul minim. Rezultatul? Un lucrător plătit cu venitul minim (3.300 lei brut) are un salariu net de 2.079 lei. Iar un lucrător plătit cu un salariu brut de 3.450 lei câștigă în mână tot 2.079 lei. O astfel de politică fiscală este absurdă și, în mod cert, inhibă angajații să lucreze și angajatorii să respecte legislația muncii”, se arată în document.
În încheierea comunicatului BNS mai afirmă că ”politica fiscala trebuie să stimuleze munca și să sprijine procesul de redistribuire! În România politica fiscală este neutră și pe alocuri chiar absurdă!”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...