BNS reclamă grave probleme la Poșta Română și lansează mai multe apeluri publice
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Dumitru Costin liderul BNS / Foto: captură video
Dumitru Costin liderul BNS / Foto: captură video
Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical, a organizat o conferință de presă pe tema activității de la Poșta Română pe tema efectelor politicii manageriale din această companie.

Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical, a susținut o conferință de presă în care a adus o serie de acuzații la adresa conducerii Poștei Române, dar nu numai: ”Poate vi s-a părut brutal titlul sau anunțul comunicatului nostru de presă de astăzi, prin care anunțam că se impune în momentul de față destructurarea unei echipe care, în opinia noastră, distruge sistematic Compania Națională Poșta Română. Știți bine, în nefericita nuanță corporatistă cu proceduri transparente prin care, chipurile, alegem spuma, elita managerilor din România sunt niște minciuni gogonate. În fapt, de ani de zile, încă de la jumătatea anilor 90, tot ceea ce înseamnă capital de stat a fost supus, și continuă să fie supus, unui proces continuu de devalizare, prin camarile politice care sunt instalate la conducerea acestor companii”, a afirmat șeful BNS.

Costin a mai adăugat că: ”Am folosit acel termen extrem de dur în comunicarea noastră de ieri și invitația la conferința de presă, pentru că Poșta Română, în momentul de față se află sub controlul unei echipe care, ca proveniență politică, vine dintr-o structură creată din ”spuma mării” și pun din nou ghilimelele de rigoare. În urmă cu câțiva ani de zile, când se intitula sau mai întâi au fost o fundație, ulterior s au transformat într-un partid PACT. Astăzi regăsiți de la stânga la dreapta în conducerea Companiei Naționale Poșta Română. O să întrebați ce treabă are PACT-ul ăsta, că unii care sunt nefamiliarizați cu politica le putem spune că au participat o singură dată într-un proces electoral și au luat 0,1% din voturile cetățenilor României!” a amintit Costin care a continuat explicând că: ”La recomandarea unor uniforme destoinice din această țară, această creație artificială politică a fost înghițită la comandă de către o formațiune politică altminteri respectabilă, Partidul Național Liberal. Ei se află acolo, în burta Partidului Național Liberal, de câțiva ani de zile”, a mai spun șeful BNS.

Dumitru Costin a mai arătat că acești oameni au primit funcții de conducere în cadrul Poștei Române, printre aceștia numărându-se: Dan Valentin Ștefan, Gregor Teodorescu, Valentin Chiriță, Claudiu Iliev, Irina Smărăndița, Diana Mardarovici și lista e lungă. Toate aceste personaje vin din această structură politică la care astăzi, așa cum am spus, este disimulată în burta PNL-ului”.

Costin spune că ceea ce este cel mai grav însă este că: ”Rezultatele actului de management se văd și le veți putea vedea imediat în spatele meu, pe date și cifre pe care le-am luat de pe site-ul ANAF, Minister de Finanțelor”.

Liderul sindical a arătat că deși din 2019 salariul mediu brut din Poșta Română a înregistrat un trend de creștere mai rapid decât salariul minim brut pe țară, începând din 2023 acest trend a fost inversat: ”În 2024 echipa de management își propune o creștere salarială mult mai mica decât a salariului minim însemnând că salariul mediu brut din companie va fi cu doar 24% mai mare decât salariul minim brut pe țară”.

Costin a subliniat faptul că la Poșta Română, câștigul salarial mediu brut din companie a înregistrat, în ultimii ani, o creștere sub media sectorului din care face parte, făcând din ce în ce mai puțin tentante locurile de muncă din companie. În ciuda acestui trend, în 2022 și 2023, conducerea companiei își propune ca și în 2024 evoluția salariilor din companie să fie inferioară celei din sector, a mai arătat Dumitru Costin.

Toate acestea au condus, a mai explicat șeful BNS, la scăderea numărului de angajați iar productivitatea a scăzut.

Pe de altă parte, a mai spus liderul de sindicat, soluțiile pentru management s-au găsit și anume, acordarea unor bonusuri și diverse recompense.

Blocul Național Sindical a emis mai multe apeluri publice

Dumitru Costin a spus că: "În primul rând, adresez un apel public către președintele Senatului și liderul Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă. Intrați în acțiune pentru a remedia problemele la Poștă, domnule Ciucă! Toți cei din conducere sunt sub responsabilitatea dumneavoastră! Nu jigniți angajații săraci pentru alegerea lor la viitoarele alegeri, aceiași pe care îi criticați în dezbaterile televizate! Sunt convins că în PNL veți găsi profesioniști capabili să continue activitatea Poștei Române și să contribuie la dezvoltarea acestei companii strategice pentru statul român!

Al doilea apel îl adresez astăzi ministrului Digitalizării, Bogdan Gruia! Vă rugăm să divulgați rezultatele investigațiilor efectuate de Corpul de control al Ministerului Inovării, Cercetării și Digitalizării. Să ne comunicați concluziile controalelor dvs. și ale Corpului de control al premierului.

Un al treilea apel merge către Guvern și coaliția de guvernare. Vă rugăm respectuos să constituiți în mod urgent o echipă de înaltă calitate pentru gestionarea Poștei Române și pentru revitalizarea acestei companii naționale.

Fac și un apel public către noul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Marius Voineag! Domnule Voineag, vă cer să solicitați procurorului responsabil cu Poșta Română să accelereze și să finalizeze anchetele desfășurate la nivelul acestei companii. Vă rog să nu politizați această investigație!

Avertizez coaliția de guvernare: există 20 de mii de angajați la Poșta Română cu salarii mizere și care trăiesc în sărăcie! De asemenea, anunț că am autorizat locurile de protest pentru activiștii sindicali și membrii de sindicat. Vizăm sediul Ministerului Comunicațiilor. Dacă până la data de 1 martie noul Contract Colectiv de Muncă nu este semnat, vom iniția procedurile de notificare pentru declanșarea conflictului colectiv de muncă la nivelul companiei. Dacă toate variantele vor eșua, vom opri lucrul!"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

Ahold Delhaize deschide un hub tech în București

Distribuitorul belgiano-olandez vrea să facă din...

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel