Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Scrisoarea este adresată liderilor politici reuniți în cadrul Forumului Economic Mondial anual de la Davos, Elveția. Semnatarii au declarat că doresc să transmită un mesaj clar: "Impozitați bogăția noastră extremă", informează CNBC.
"Suntem surprinși de faptul că nu ați reușit să răspundeți la o întrebare simplă pe care o punem de trei ani: când veți impozita bogăția extremă?", se arată în scrisoare.
"Solicitarea noastră este simplă: vă cerem să ne impozitați pe noi, cei mai bogați din societate. Acest lucru nu va modifica în mod fundamental nivelul nostru de trai, nu ne va priva copiii și nu va afecta creșterea economică a națiunilor noastre. Dar va transforma bogăția privată extremă și neproductivă într-o investiție pentru viitorul nostru democratic comun."
Semnatarii scrisorii, intitulată "Mândri să plătim mai mult", acoperă 17 țări și îi includ pe moștenitoarea Disney Abigail Disney, scenaristul Simon Pegg și Valerie Rockefeller, moștenitoarea celebrei familii americane.
Scrisoarea vine la scurt timp după ce Oxfam a declarat că cei mai bogați cinci oameni la nivel global și-au dublat vasta lor avere din 2020, până în prezent și a avertizat că lumea ar putea avea primul său trilionar în decurs de un deceniu.
În același timp, organizația caritabilă a declarat luni că, dacă tendințele actuale persistă, sărăcia nu va fi eradicată decât peste 229 de ani.
"Miliardarii își folosesc bogăția lor extremă pentru a acumula putere politică și influență, subminând simultan democrația și economia globală", a declarat Brian Cox, semnatar al scrisorii și actor care l-a interpretat pe miliardarul fictiv Logan Roy în serialul "Succession" de pe HBO.
Un nou sondaj de opinie realizat de Survation în numele "Patriotic Millonaires", care a fost publicat alături de scrisoarea deschisă, a arătat că unii dintre cei mai bogați oameni din lume susțin creșterea impozitelor pe veniturile lor.
În cadrul sondajului au fost chestionați peste 2 300 de respondenți din țările bogate din G20 care dețin fiecare peste 1 milion de dolari în active investibile, cu excepția locuințelor lor. Aceste active îi plasează printre cei mai bogați 5%.
Sondajul a arătat că 74% dintre respondenți susțin creșterea impozitelor pe avere pentru a aborda criza costului vieții și pentru a îmbunătăți serviciile publice, în timp ce trei sferturi dintre respondenți susțin un impozit pe avere de 2% pentru miliardari, iar mai mult de jumătate (54%) consideră că concentrarea extremă a bogăției reprezintă o amenințare la adresa democrației.
"Cunoaștem deja soluția pentru a ne proteja instituțiile și a ne stabiliza țara: este impozitarea bogăției extreme. Ceea ce ne lipsește este tăria politică de a o face. Chiar și milionarii și miliardarii ca mine spun că este timpul. Elitele reunite la Davos trebuie să ia în serios această criză", a adăugat Abigail Disney.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...