Bogații Norvegiei fug din țară, pentru că impozitul a crescut cu 0,1%

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Și-au aranjat ținuta, și-au făcut bagajul și a plecat
Și-au aranjat ținuta, și-au făcut bagajul și a plecat
Zeci de multimilionari și miliardari norvegieni au părăsit țara în urma majorării impozitului pe avere. Destinația preferată este Elveția.

Solidaritatea legendară a celor bogați... Câteva zeci de multimilionari și miliardari norvegieni au părăsit recent țara în urma introducerii unui nou regim fiscal. Potrivit publicației  Dagens Naeringsliv, ar fi vorba de circa patruzeci de bogați care s-au mutat în cu impozite reduse. Se pare că tonul a fost dat de Kjell Inge Røkk, al patrulea cel mai bogat și cel mai mare contribuabil al țării, care a părăsit Norvegia în septembrie anul trecut. Alții i-au urmat exemplul, pornind, probabil, de la ideea că ”dacă și el, atunci mergem și noi”. 

Panica a fost provocată de o schimbare a paradigmei fiscale a țării, survenită la 1 noiembrie anul trecut. Taxele pe dividende au fost majorate, iar impozitul pe avere a fost ușor majorat. Guvernul de centru-stânga a decis să crească rata națională de impozitare la 0,4%, de la 0,3% anterior, pentru activele de peste 20 de milioane de coroane norvegiene (1,7 milioane de euro). Aceasta se adaugă la impozitul municipal de 0,7% pentru activele care depășesc 1,7 milioane de coroane norvegiene (150.000 de euro). În total, cele mai mari averi din țară și-au văzut astfel rata de impozitare crescută la 1,1%, față de 1% anterior.

O plecare forțată, într-adevăr?

Afirmând cu mâna pe inimă că dorința lor a fost să asigure protecție "investițiilor" și să salveze "locurile de muncă" din cadrul companiilor lor, unii directori au preferat să caute o țară gazdă mai prietenoasă din punct de vedere financiar. De asemenea, ei au susținut că au vrut să evite situația jenantă de a cere mai multe dividende pentru a compensa modificarea impozitării, ceea ce i-ar fi determinat să reducă sumele alocate dezvoltării firmelor lor. 

”Nu asta ne-am dorit, dar înăsprirea și creșterea normelor fiscale ale actualului guvern înseamnă că, în calitate de fondator și proprietar responsabil, nu am de ales", a declarat Tord Ueland Kolstad, om de afaceri cu investiții în imobiliare și piscicultură, aflat acum la Lucerna. Este nejustificabil să impui astfel de costuri companiei atunci când vrei să creezi noi locuri de muncă", a spus el. Dacă ar fi rămas în Norvegia, factura sa fiscală s-ar fi dublat, ajungând la aproape 1,5 milioane de euro. O nimica toată pentru o companie cu un capital de aproximativ 182 de milioane de euro.

Elveția ca destinație

La fel ca mulți alți super-bogați norvegieni, Kolstad a ales Elveția, cu ”blândețea” ei față de cei bogați. "Când am ajuns nu aveam prieteni. Dar acum suntem mai mulți, așa că ne întâlnim din când în când la o cafea", a declarat Kolstad pentru cotidianul norvegian Aftenposten.

Cel mai recent norvegian care a plecat spre Alpi este Fredrik Haga. În vârstă de 31 de ani, el este cofondatorul companiei de date pe criptomonede Dune, în valoare de 1 miliard de dolari. Într-un articol din Financial Times, omul de afaceri dezvoltă același argument ca și compatriotul său: "A trebuit să fac o alegere: să rămân în Norvegia sau prefer să ofer acestei companii un viitor de succes. Nu este vorba că nu vreau să nu plătesc taxe. Este vorba să plătești taxe pentru niște bani pe care nu îi am”, a explicat el. 

52 de miliarde de euro

Potrivit unui profesor de la Norwegian Business School, citat de ziarul britanic The Guardian, averea combinată a celor care au părăsit Norveghia se ridică la cel puțin 600 de miliarde de coroane norvegiene, adică 52 de miliarde de euro. Pierderea de venituri fiscale este estimată la aproximativ 175 de milioane de coroane pe an, adică 15,31 milioane de euro, în timp ce autoritățile norvegiene se tem de un nou val de plecări în lunile următoare.

Confruntat cu această fugă a elitelor financiare, guvernul norvegian face apel la rațiune. Erlend Grimstad, secretar de stat în cadrul Ministerului de Finanțe, a declarat pentru The Guardian: "Dacă ați devenit oameni de succes și bogați în Norvegia, sperăm că veți rămâne și veți rămâne parte a societății norvegiene. Modelul norvegian este că fiecare ar trebui să contribuie în funcție de capacitatea sa și, prin urmare, cei care au o capacitate mai mare de a plăti impozite ar trebui să plătească un pic mai mult". El speră că norvegienii bogați se vor întoarce "în timp". Timp pe care guvernul nu vrea neapărat să îl piardă: lucrează la măsuri coercitive, inclusiv la o taxă de ieșire, care ar trebui să fie introdusă în curând.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com

pixel