"Hidroelectrica a susținut tot timpul că piața liberă este cea care funcționează cel mai bine în favoarea consumatorului. Cred că prețul corect este cel pe care îl stabilește cererea și oferta. Trebuie să înțelegem că marfa pe care o vindem, energia electrica și produsă, ca să fie produsă, mai ales într-o Românie în care pe lângă prețul la energie, discutăm și de o tranziție către o energie curată."
"Sunt 2 concepte care se bat cap în cap, un preț foarte mic la energie nu va genera și nu generează investiția, atâta vreme cât investițiile nu au un sens economic. Trebuie să avem un preț care să ne permită și dezvoltarea."
Niculae Havrileț. Comparatoarele de prețuri pentru gaze naturale (VIDEO)
"Cred că dacă facem un sondaj la nivelul tuturor oamenilor din această țară și am pune întrebarea "Doriți să plătiți 3 lei în plus la megawatt sau 5 lei în plus la megawatt pentru a avea o energie mai curată?" sunt convins că foarte mulți dintre aceștia ar spune "Da"."
"Am constatat un fenomen destul de bizar și anume faptul că prețul reglementat la energie, trebuia să fie în favoarea consumatorilor, era în multe situații mai mare pe piața concurențială, și atunci ne-am întrebat "CARE A FOST SENSUL? CINE A CÂȘTIGAT ȘI CINE A PIERDUT DIN ACEASTĂ REGLEMENTARE?"
"Banii pe care producatorii i-au plătit nu au ajuns în buzunarele consumatorilor finali. Am arătat că de la Hidroelectrica, prin reglementare pleacă energia electrica undeva dela 111 lei și la consumatorul final ajunge la 270, 260 lei, depinde de zona de reglementare."
Director General HIDROELECTRICA, a explicat și faptul că nu înțelege de ce trebuie ca pierderile să fie suportate de producători și cosumatori.
"Nu ni s-a explicat de ce trebuie să plătim noi producatorii aceste pierderi, de ce trebuie să plătească populația aceste pierderi și de unde vin aceste pierderi. Pot veni din erori comerciale, acte normative. România este deja conectată cu țările vecine, asta înseamnă ca prețurile nu se mai formează în România exclusiv, ci se formează la nivel regional. Cred că odată cu creșterea capacității la interconectarea României, și prețurile la energie se vor uniformiza la nivelul întregii UE și se vor uniformiza în favoarea consumatorilor."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Tanczos Barna a vorbit despre bugetul țării.
Bursa de Valori București (BVB)...
Banca Naţională a comunicat...
În urmă cu aproape șase luni,...
La doar o săptămână după instalarea oficială la Casa...
Cu siguranță, nu imediat. Deocamdată analiștii...
Overbooking-ul, o practică des...
Lansarea și dezvoltarea unei...
A fost cea mai mare pierdere de capitalizare...
Dolarul american și-a regăsit...
Au fost organizate și s-au purtat negocieri.
Donald Trump, noul președinte...
ROCA Industry (simbol BVB: ROC1) se alătură comunității...
În timp ce Rusia avansează rapid în estul Ucrainei,...
Compania norvegiană Soiltech a...
Chinezii dau din nou bătăi de...
Un VW Golf gri metalizat face...
Inteligența artificială (AI) are potențialul de a...
La trei ani de la invazia declanșată de Rusia în Ucraina...