Bogdan Chirieac: Consiliul Concurenței, încă o instituție care ”funcționează”

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Constantinescu: O evaluare a modului în care au evoluat preţurile la combustibili va fi demarată în perioada următoare, la iniţativa Consiliului Concurenţei / Foto: Arhivă
Constantinescu: O evaluare a modului în care au evoluat preţurile la combustibili va fi demarată în perioada următoare, la iniţativa Consiliului Concurenţei / Foto: Arhivă
Analistul Bogdan Chirieac este ironic atunci când vine vorba despre verificările făcute de Consiliul Concurenței.

În contextul în care Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a fost chemat la Comisia de economie pentru a explica ce se întâmplă cu anchetele pe care le întreprinde în contextul exploziei prețurilor în România, analistul apreciază că ”piața liberă are regulile sale. Consiliul Concurenței în țările avansate împiedică formarea cartelurilor. Altminteri, mărirea prețului cât vrea vânzătorul, cel care vinde produsul, nu este interzisă de nicio lege. Ne pare rău, aceasta e situația, deși investighează ouăle, ouăle sunt produse cu valoare mică, mai ales de producători români”.

Analistul, vorbind despre scumpirile carburanților și despre investigațiile pornite în urmă cu doi sau trei ani, a opinat că aceștia (carburanții) ”sunt produși și vânduți de companii străine. Consiliul Concurenței din România nu are capacitatea sub nicio formă să se lupte cu departamentele juridice din aceste companii”, a explicat Chirieac la Antena 3.

Despre faptul că la ora actuală nu există nicio instituție care să verifice prețurile la pompă sau în magazine, Bogdan Chirieac a mai apreciat că: ”Nu este coordonată, despre asta este despre asta (Consiliul Concurenteței n. r.)”. Analistul a dat un exemplu: ”E vorba că eu vreau să vă vând benzina cu 30 de lei litru. E în regulă, atâta timp cât o fac doar eu. Problema este să nu crească toată lumea prețul odată cu mine. Așa că puteți lua benzina de la mine cu 30 sau de la alții cu 9 lei, aceeași benzină. Și atunci, legile pieței intervin. Nu au această capacitate (Consiliul Concurenței n. r.). Anchetele la Consiliul Concurenței durează cinci ani, după care mai urmează instanțele. Justiția din România nefuncționând, mai durează încă 5-6-7 ani și, după 12 ani, nu mai e de actualitate, s-a pierdut, s-a uitat, s-a întâmplat. Deci, aveți o altă instituție care ”funcționează”. Când avem astfel de ”trăiri” să ne gândim la ce a spus Excelența Sa președintele Klaus Iohannis: ”Trăim într-un stat eșuat”. De ce credeți că onorabilul Consiliu al Concurenței ar fi altfel decât celelalte instituții ale statului român”, a conchis Bogdan Chirieac.

Bogdan Chirițoiu, audiat la Comisia economică din Senat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel